#9 – Isvaksbad på första utbildningstillfället

11 februari 2014

Dagens äventyr: Bada isvak
Deltagare: Alla äventyrsaspiranter på HAA + rektor Ola Skinnarmo
Tid: Max 45 sekunder i vattnet + ett snabbt ombyte

Lite mosig i kroppen efter 4 dagars skidåkning tog jag bussen med fullpackad ryggsäck och nya numret av Outside mot första utbildningstillfället med Haglöfs Adventure Academy. Vi träffades på Expeditionsresors kontor på Ynglingagatan där vi fick en dragning om projektledning, en utbildningssession om hypotermi och frostskador av läkaren och specialisten på äventyrsmedicin Olivia Kiwanuka samt lite mer information om utbildningen.

Sen var det dags att gå ner till Brunnsviken för middag och isvaksbad. Middagen bestod av Blå Band påsmat (Skinnarmo Pasta Carbonara var en favorit) som vi kokade upp vatten till på stormkök. Lärdom nummer ett: kolla utrustningen innan du ger dig av! Vårt kök saknade brännare och vi fick snällt vänta på att någon av de andra grupperna kokat klart sitt vatten. Tur att jag hade bakat chokladbollar som vi kunde äta under tiden…! Nyttiga var de oxå, receptet bjuder jag gärna på:

IMG_5217

Dagens höjdpunkt var isvaksbad. Vi skulle hoppa i vattnet och ta oss upp själv. För att lära oss hur det känns att ramla i och se hur vi reagerar i ett nödläge. Jag har gjort plurrövningar med skridskor förr och var inte särskilt nervös. Tricket är att ha ullkläder underst så blir det inte så kallt. Och att inte tappa fattningen bara för att man blir blöt och kall. Det är oxå bra att ha koll på ombyteskläderna så att det går fort att få på torra och varma kläder. Och såklart att röra på sig. Doppet fick godkänt och jag var snabbt ombytt, varm och torr igen.

Innan jag gjorde mitt första isvaksbad så var jag jättestressad över att bli kall. Men det ÄR INTE särskilt kallt, inte ens för en fryslort som mig. Bara man har koll på ombyten och bra sällskap med sig så klarar de allra flesta ett plurr utan dramatik. Jag tycker dessutom att jag blivit en mindre nojjig skridskoåkare sen jag övat plurr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: