#27 – Urban7summits

IMG_5653

Dagens äventyr: Bestiga alla Stockholms 7 skidbackar med stighudar på en och samma dag
Deltagare: Jag och min man Thomas
Tid: 7 timmar

Stockholm har haft (har!) en dålig vinter. Snön kom sent och försvann tidigt. Jag lever i någon slags förnekelse där jag fortfarande tror att vintern inte har börjat än. Snart ska snön komma och temperaturerna falla. Kanske just därför bestämmer jag mig för att göra Stockholms alla skidbackar på stighudar på en dag. En sorts urban Seven Summits.

Idag får min man följa med på mitt äventyr. Han älskar liksom jag skidåkning och vi har haft lite för dåligt med tid tillsammans den senaste tiden. I min ansökan till Haglöfs Adventure Academy skrev jag: Med mig på mina äventyr följer [ibland] min man – för att vi behöver tid för varandra mitt i småbarnsåren för att inte tappa bort det som vi föll för hos varandra. Vi har dessutom några topptursresor inbokade så en heldag med stighudar som ska på och av blir bra träning. Vi bokar in bästa mormor som barnvakt och ger oss av mot första backen vid nio på morgonen. Vi har valt att bestiga de sju skidbackar som har någorlunda tillräckligt med snö just nu, en del är öppna och en del har redan stängt men vi bedömer att det kommer att gå att gå upp och åka ner i: Väsjöbacken, Bruket/Järfälla, Ekebyhovsbacken, Flottsbrobacken, Hammarbybacken, Saltsjöbadens Skidbacke och Ekholmsnäsbacken. Det är också i den ordningen vi väljer att bestiga dem.

Varje backe tar inte särskilt lång tid att gå upp/åka ner. Det som tar tid är istället att köra bil, parkera, gå till backen och ta på och av pjäxor, skidor och stighudar. Det gör ingenting att det är långa transportsträckor utan vi får en fin dag med mycket tid att prata med varandra. Nästa gång gör vi Stockholm Urban Seven Summits med MTB istället. Det blir nog lite mer av en fysisk utmaning med dryga 80 km på cykel.

En rangordning av status på Stockholms skidbackar – lördagen den 1 mars 2014:

1. Ekebyhovsbacken/Ekerö
Solklar vinnare. Backen är i fint skick med mycket snö kvar. Det finns tre nerfarter varav en barnbacke, alla ser ut att vara i gott skick. Hoppen och railsen lockar flest åkare. Ett litet mysigt café serverar goda mackor och ta-med-kaffe. Extra plus för mycket trevlig personal!

2. Flottsbrobacken/Huddinge
Tät tvåa. Välordnat med Stockholms enda sittlift (men den provade vi ju inte!). Bra med snö. Ganska mycket folk och välbesökt skiduthyrning. Dyr och omysig restaurang. Mycket trevliga parkeringsvakter från Lions som tar 20 kronor för parkering som går till välgörenhet.

3. Väsjöbacken/Sollentuna
Ganska mycket lera i backen. Inte många skidåkare. Välordnat, välstädat och trevlig personal. Extra plus för 50% på liftkort (som vi iofs inte behövde…).

4. Saltsjöbadens Slalombacke
Ligger lite off, men otroligt vackert. Har man bra fart kan man råka åka rakt ut i vattnet… Mycket bra snötillgång och vitast snö idag. Endast två andra gäster som vi såg.

5. Hammarbybacken/City
Skistars Stockholmsbacke borde nog ha stängt idag. Det var mer lera och vatten än snö…

6. Bruket/Järfälla
Järfällas skidbacke hade officiellt stängt för säsongen pga snöbrist. Något som fanns meddelat både på Järfälla Alpinas hemsida såväl som på Järfälla kommuns site. Vi åkte dit ändå och fann en naturskönt belägen backe som såg välordnad ut. Det gick utmärkt att gå upp och åka ner utan att få vare sig lera eller sten under skidorna.

7. Ekholmsnäsbacken/Lidingö
Jumboplatsen går till vår hemmabacke. Hade det funnits en sämre placering än jumbo hade den gått till Ekan. På hemsidan meddelas det att backen är öppen 9.30-17. Inte för att vi ska åka lift, men när vi kommer dit kl 16 så är allt igenbommat. Och att döma av skicket på backen och mängden lera så har det inte gått att åka skidor här på flera dagar.

Väsjöbacken
IMG_5636 IMG_5637

Bruket i Järfälla är nog fint när det är öppet.
IMG_5638 IMG_5640  IMG_5645

Dagens vinnare – Ekebyhovsbacken
IMG_5652  IMG_5656

Kaffe och macka to go från mysigt fik i Ekebyhovsbacken
IMG_5658

Stighudar på tork i bilen mellan åken
IMG_5660

Vi genar med Slagstafärjan
IMG_5662

Flottsbrobacken
IMG_5666

Skistars Hammarbybacken – mer lera än snö. Vi är glada ändå.
IMG_5669 IMG_5671

Fin utsikt på toppen av Saltsjöbadens backe
IMG_5673

Bottennappet på hemmaplan…
IMG_5678

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: