# 40 – På topptur i 35 m/s

Dagens äventyr: Topptur i kraftig vind i Riksgränsen
Deltagare: Alla på Haglöfs Adventure Academy + rektor Ola Skinnarmo + UIAGM Guide Magnus Strand
Tid: Tre timmar

Idag blåste det 35 m/s på toppen i Riksgränsen. Inga liftar öppna, vägen avstängd och nästan inga vågade sätta näsan utanför dörren.

Vi i Haglöfs Adventure Academy stoppas dock inte av lite väder. Kläder på och efter en kort genomgång av toppturs- och lavinutrustning gav vi oss av uppåt.

Det är fantastiskt härligt att känna att man klarar av att vara ute och röra sig i mer eller mindre extremt väder och ändå vara bekväm, torr och varm. Fina nya Haglöfsjackan i Gore-Tex Active funkade perfekt för förhållandena. Och återigen kunde jag konstatera att den matchar. Denna gång mina lila K2 skidor ;-)!

Med hjälp av stighudar under skidorna gick vi upp till toppen. Där tog vi av oss stighudar, ställde om pjäxor och skidor till åkläge och styrde utförs.

Jag hade min egen utrustning, beprövade och bra skidor med bindningar och pjäxor från Dynafit. Ändå strulade min ena bindning och löste ut flera gånger. Ont gjorde det också och nu efteråt konstaterar jag att i fallen fick jag en rejäl lårkaka och ett slag på knät. Aj. Troligen hade is fastnat under fjädern i främre delen av bindningen. Både vår guide Magnus Strand och rektor Ola fick hjälpa mig med bindningen och tillslut fick vi fast den. Men min säkerhet som jag vanligtvis har på skidor var som bortblåst. Jag har ju koll på skidor. Bra koll. Ändå var det jag som sinkade och behövde hjälp… När bindningen väl var på plats så plogade jag mig ner resten av turen.

Lessons learned: Även en kort tur i säkra förhållanden kan bli jobbig om inte utrustningen funkar. Därför är det otroligt viktigt att ha koll på grejorna och att öva innan de där långa, mer utsatta turerna.

20140314-150509.jpg

20140314-150534.jpg

20140314-150549.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: