# 52 – Jourhavande klätterkompis

20140326-220129.jpg

Dagens äventyr: Klättra med Friluftsfrämjandets jourhavande klätterkompis
Deltagare: Jag och 6 andra klättrare
Tid: ca 2,5 timme

Friluftsfrämjandets skid- och klättergrupp i Stockholm, Bergsidan, anordnar öppna klättringar för dem som saknar klätterkompisar eller som vill träffa nya. Jag har varit med några gånger på deras utomhusklättringar och ofta tänkt att jag ska klättra med dem även på vintern inomhus. Tänka är stort men göra är större. Så när jag häromdagen för 100e gången fick mail från Bergsidan om deras aktivitet ”Jourhavande klätterkompis” bestämde jag mig för att det fick bli dagens äventyr. Att utöka mitt nätverk av klätterkompisar och klättra inomhus på Karbin en vanlig vardag.

Jag är ganska nöjd – för trots att jag sällan klättrar numera utan oftast bara står på golvet och säkrar mina och andras barn – så klarade jag två 6a+ utan större svårigheter. För dig som inte vet vad 6a+ betyder så är det en svårighetsgradering i klättring. Graderingen går från ca 4 (som är lätt) upp till 9 (som är typ omöjligt ;)). De är dessutom bokstavsgraderade med a, b och c och kan även ha ett – eller ett +.

Har du aldrig klättrat förr och vill prova? De flesta klätterhallar har prova på aktiviteter och även grönt kort kurser där du lär dig grunderna i klättring. Eller så kan man bouldra, dvs klättra på låga väggar och stenar utan rep. För det behövs inget grönt kort eller annan utrustning än ett par klätterskor (som finns att hyra på de flesta klätterställen).

 

20140326-220135.jpg

20140326-220142.jpg

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: