# 57 – Med knoppar och knyttar i mulleskogen

IMG_7209IMG_7212

Dagens äventyr: Följa med barnen i Mulleskogen
Deltagare: 6 dagmammor och ca 30 barn
Tid: Ett par timmar

Min dotter Astrid som är 3 år är hos sin dagmamma Gunilla på dagarna när jag jobbar. Där har de världens bästa dagar. Mina äldre söner gick på förskola när de var mindre och det var också bra, men i jämförelse med att få vara hos en dagmamma så finns det inget bättre. De badar, är i skogen, lagar mat på stormkök, åker på utflykt, åker skridskor, lär sig om naturen, lär sig bokstäver och siffror, får hjälpa till i köket, hjälpa de mindre och lära sig av de större. Listan kan göras hur lång som helst.

IMG_7202En gång i veckan har de Mulleverksamhet som för de yngsta barnen kallas Knopp & Knytt. Då delar dagmammorna in barnen i åldersgrupper. Alla barn som är i samma grupp har västar i samma färg så att barnen ska känna igen sin grupp och ledarna har lättare att ha överblick över ”sina” barn. Idag är mitt äventyr att följa med min dotter på hennes Knopp & Knytt dag. Jag har varit med sönerna i skolan vid några tillfällen, men hittills aldrig följt med Astrid. Hon håller stolt mig i handen och berättar för alla som vill lyssna vad jag heter och att jag är hennes äventyrliga mamma. Vi börjar med fika tillsammans med hela gruppen. Barnen tar med sig egen varm dryck och något litet att äta i en burk i sin egna ryggsäck. Plastpåsar får stanna hemma, så blir det mindre risk för skräp i skogen och barnen lär sig värna om sin miljö.

IMG_7216Sen går Astrid och hennes jämnåriga kompisar iväg med Gullan och Anki, deras ledare. I deras del av skogen väntar flera lärorika äventyr. De börjar med att låsa upp skogen med en hemlig kod och nyckel. Sen är det fritt fram att utforska skogen, bara man är rädd om naturen.

 

 

 

 

 

 

IMG_7227

I skogen hittar barnen två fåglar. En har grått huvud och barnen får lära sig om gråsparven. Hur mycket de väger (tre enkronor, känn själv hur lätt den är säger Gullan och låter tre enkronor gå runt så barnen får en känsla för vikten), att den bor i Sverige hela vintern och vad den äter. 

 

 

 

IMG_7229IMG_7232

 

På en annan plats i skogen hänger kort på olika fåglar. Barnen hjälps åt att fundera över vilka som bor i skogen och vilka som hör hemma vid havet eller kanske till och med i en bur.

 

 

Till sist är det dags att lägga ut lite fågelmat på en sten. Undrar om maten ligger kvar nästa veckan är det är dags för Knopp & Knytt igen?

IMG_7238IMG_7236

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: