# 69 – Orienteringstävling – ett helt äventyr

IMG_7766
Dagens äventyr: Tävla i orientering – utvecklingsklass 1
Deltagare: Jag och Oliver 9 år och resten av hans kompisar i orienteringsskolan
Tid: Ett par timmar

Idag har Oliver deltagit på sin första orienteringstävling! Jag skuggade honom i skogen och det blev ett riktigt äventyr för oss bägge. Det var Lidingö Orienteringsklubb som anordnade tävlingen. De har ett fantastiskt bra nybörjarupplägg där vi som är helt nybörjare (både barn och föräldrar!) på orientering får bra guidning till träning och tävling.

Ungdomstränare Emma ledde Oliver och mig runt hela processen med att anmäla, låna sportidentpinne (eller pinne som det tydligen räcker med att säga), gå med oss till start, visa hur man nollar pinnen (töm), checkar av, hittar rätt karta och springer iväg. Vi ställde 100 frågor till Emma om allt vi såg. Varför har många orienterare lösa nylonbyxor och inte tights? (gammal tradition, troligen på väg bort) Vad är vitsen med damasker? (skydd vid fall och snårig terräng) Vad är en Sportidentpinne? (Istället för gamla stämpelkort som jag hade i skolan på 80-talet). Ute i skogen var det jag som var hjälp (eller skugga) men det hade knappt behövts då Oliver var bra både på att läsa karta och hitta kontroller.

IMG_7767IMG_7769IMG_7772

Det var första utvecklingsklassen, Nr 1, som gällde för oss idag. En lätt bana som blev ännu lättare med hjälp av ledsna och glada gubbar i skogen, allt för att barnen (och föräldrarna) skulle veta om de var på rätt eller fel väg. Vilken härlig stämning det var i skogen! Vi hjälpte flera vuxna orienterare som hade tappat bort sig att hitta rätt. Och vi hjälpte även en ledsen pojke som var bara något år äldre än Oliver som hade hamnat vilse. Min uppfattning är att orienterare är trevliga människor som är ute i skogen lika mycket för upplevelsen som för att tävla. Detta är ett äventyr som vi gärna gör till vår vardag.

IMG_7775IMG_7777IMG_7778

Kontrollerna var väl synliga och lätthittade. Ibland var det skönt med en vilopaus innan nästa rush.

IMG_7782IMG_7783

Målkontroll och målgång:
IMG_7784IMG_7786

 

Ett svar till “# 69 – Orienteringstävling – ett helt äventyr”

  1. Sjukt kul att ni hittat till orientering. Så fantastiskt, dey är så mycket vad man gör det till och utmaning oavsett nivå! Ett tips är att uppleva O-ringen eller någon annan större tävling, även orientering utomlands kan bidra till spännande kontakter och kontraster 🙂 /Dalmas som är uppväxt på leriga åkrar och skogar i mellansverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: