# 88 – Road trip lunch

20140501-130842.jpg

20140501-130821.jpg

Dagens äventyr: Trangiakökslunch på väg mot Funäsdalen
Deltagare: 4 vuxna 2 barn
Tid: 45 min

Vi är bjudna på kusin Olas 40-års fest ikväll. Festen hålls på Gyllene Bocken, ett fjällhotell i Ljusnedal strax utanför Funäsdalen som min morfar byggde och där min mamma växte upp. Med oss i bilen upp är, förutom min man och våra två äldsta barn, även min bror med flickvän.

I vanliga fall, om vi bara varit jag, mannen och barnen, så hade vi packat lunchmackor och ätit i bilen. Men med fyra vuxna och dessutom dagtidskörning vill vi planera in ett mat- och spring-i-benen stopp. Men istället för ett vägkrogsstopp eller en McDonalds lunch så packar jag trangiaköket och ingredienser till ris- och korvgryta. Dagens äventyr, en dag som i övrigt innehåller 7 timmar i bil och en 40-års fest, blir utomhusmatlagning.

I Kårböle, känt som Sveriges geografiska mittpunkt, stannar vi vid Ljusnan. Platsen är historisk och vi får en lektion om Kårböle skans via bra skyltar. Barn och vuxna tävlar i stenkastning och balansgång medan jag lagar Kreolsk korvgryta med råris. Vi lyxar även till det och får ett par lättöl till maten. Innan färden fortsätter norrut dricker vi kaffe, äter raw food chokladkaka som blev över från igår och diskar i Ljusnans kalla vatten.

Recept på korvgryta:
Ca 1-2 korvar/per person
Jag blandade lammkorv, chorizo, kabanoss och prinskorv
Rödlök
Röd och grön paprika
Krosstomat
Grädde
Chili efter smak
Ris (Risenta har råris med 10 min koktid, perfekt för friluftsliv)

Korvarna skivade och stekte jag igår. Det går givetvis att göra utomhus men vill man snabba på matlagningen kan man förbereda lite innan. Även löken och paprikan är hackad hemma.

Jag kokade upp riset först och ställde risgrytan i en hemmagjord isoleringskastrull så att det skulle svälla färdigt medan grytan blev klar. En bra metod som dock behöver förfinas med ett bättre lock.

Lunchen blev både godare och nyttigare än McD… Och en bra uppladdning inför festen ikväll.

20140501-130827.jpg

20140501-130835.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: