# 99 – MTB med nybliven 10-åring och badutmaning

IMG_9038IMG_9060

Dagens äventyr: Cykla MTB
Deltagare: Jag och 10-åriga Oliver
Tid: 2 timmar

Min äldste son fyllde 10 år i lördags. I födelsedagspresent fick han en hett efterlängtad cykel. Han har cyklat på min gamla 26 tum Scott MTB i några månader, sedan hans ärvda och väldigt slitna 24 tums cykel gick i graven efter vintern. Min cykel var förvisso bra en gång för 15 år sedan, men är både alldeles för stor i ramen för honom och behöver en hel del nya delar för att fungera bra igen.

IMG_9080

Lidingös cykelbutik Maltes hjälpte honom att hitta rätt i cykeldjungeln och det blev en Scott Voltage Junior MTB. Den har 26 tums hjul men är mindre i ramen än min cykel som han lånat. Junior MTBs blir ofta lite tunga, det förklarar säljaren med att cyklarna blir för dyra om komponenterna blir lättare och att de då inte går att sälja till barnfamiljer. Helt ok tycker jag som redan tycker att barncyklar är dyra. Tur att jag har tre barn som kan ärva av varandra.

Vi pausar en stund: 
IMG_9045

Oliver har provat mina SPD cykelskor vid flera tillfällen och är riktigt duktig på att cykla med fötterna fast på pedalerna. Så vi monterar kombipedaler (en sida med SPD och en sida med vanlig platt pedal) på nya cykeln så att han ska kunna välja om han vill ha cykelskor eller vanliga skor.

Vi drar ut på cykeläventyr efter middagen med målet  Lidingös MTB spår som nyligen uppdaterats med delvis ny sträckning och nya skyltar. Jag trodde att Oliver bara skulle orka halva banan, men han är superstark och cyklar flera av de tekniska delarna utan problem, genom lera, upp för branta backar, över hala rötter, nerför branta steniga partier. Istället är det jag som får problem, jag har ju lånat ut mina cykelskor till Oliver och kör själv med gympaskor på mina små SPD-pedaler. Gång på gång halkar jag av pedalerna och har ingen kraft i stökiga partier. Så ikväll beställde jag en till födelsedagspresent till Oliver. Ett par egna cykelskor. En liten film med ett lerigt parti finns här.

Krasch och tittut i skogen:
IMG_9073IMG_9076
Bra att ha med på äventyr: Första hjälpen, vatten, reservslang och cykelverktyg.
IMG_9092

Efter äventyr kommer rengöring. Både av cyklar och barn:
IMG_9097IMG_9090

Idag på dagen gjorde jag dessutom ett bonusäventyr. Min norske vän Jan-Ola blev utmanad av sina norska vänner att Hoppa i havet inom 24 timmar eller donera 300 kr till Läkare utan gränser. Jag skulle filma hans bad och blev samtidigt själv utmanad att göra samma sak. Klart jag badar – och donerar pengar. +10 grader i luften och lite kallare i vattnet. Uppfriskande film på FB…! I Norge verkar utmaningen vara stor, flera tidningar skriver om den och kända och okända norrmän har lagt ut sina filmer på Facebook. Sprider vi utmaningen vidare i Sverige nu eller?

Ett svar till “# 99 – MTB med nybliven 10-åring och badutmaning”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: