# 121 – Äventyrsplanering

Vaknar tokförkyld, med huvudet igenkorkat av snor och bultande huvudvärk. Orkar inte ens gå upp och laga frukost till barnen utan drar täcket över huvudet och somnar om. Snäll make och hjälpsamma barn löser morgonbestyren själva och jag gnäller för mig själv om hemska förkylningsbaciller. Men hur går det med ett äventyr om dagen med en sjuk äventyrare? Sist jag var sjuk var för 101 dagar sedan. Då skrev jag på min Facebook att jag behövde hjälp att hitta på äventyr som passade för sådana dagar. Listan finns längst ner på den här sidan.

Så idag var det bara att välja från listan! Valet föll på äventyrplanering och äventyrsdrömma. Perfekt aktivitet en regnig sjukdag, även om det inte känns särskilt äventyrligt. I sommar kommer vi göra en fyra veckor lång äventyrsresa med familjen. Resan går norrut till Funäsdalen via b.la. Högbo, Järvsö, Delsbo, Ljusdal, Sveg, Vemdalen. Söderut kör vi via Idre, Sälen, Rörbäcksnäs, Dala-Floda, Orsa, Rättvik, Falun, Sala, Fagesta. Tanken är att packa bilen med så mycket äventyrsprylar vi får plats med och stanna på varje ställe så länge vi har lust. Givetvis gör vi minst ett äventyr om dagen! Äventyren kommer vara höghöjdsbana, kajak, kanotpaddling, forskajak, fiske, MTB-cykling – både stig, fjäll och downhill, vandring, gruvbesök och mycket mer. Vi vill minst packa med oss:

2 vuxen MTB-cyklar
2 barn MTB-cyklar
1 springcykel
1 stort tält (Primus H6) + liggunderlag och sovsäckar till alla
Friluftskök
Fiskeprylar så att minst tre personer kan fiska samtidigt
Kajak, paddel och  tillbehör
Klätterprylar
Slackline
Leksaker som fotboll, brännboll, diablos, drakar, longboard, flower sticks
Liten grill

Utmaningen är att få med alla cyklar, kajaken och troligen även en smalare takbox… Tre cyklar får plats bak på bilen. Kajaken på taket tillsammans med en smal takbok (vill du lånbyta takbox med oss i sommar? Vi har en Thule av största modellen och den får inte plats tillsammans med kajaken… hör av dig till mig isåfall). Lillasysters cykel får säkert plats i bakluckan. Men då återstår en vuxencykel. En lösning är släpvagn. En annan är att vi vuxna turas om att cykla en sträcka var. En tredje lösning utforskar vi just nu. Har du en fjärde och bättre och vill tipsa oss? Hyra cykel på plats är inte aktuellt, vi vill kunna cykla där vi är utan att behöva ta oss till ett uthyrningsställe.

Jag ägnar dagen åt att reka färdväg och bra ställen att stanna. Och passar på att köpa ett par böcker från Calazo förlag. Mountain Bike i Sverige och Friluftsliv i Sverige

Så avslutas ännu en dag med äventyrsfokus – även om det inte blev något riktigt äventyr genomfört idag. Jag tänker som norrmännen, det är ingen skam å snu. Det vill säga man ska känna sina begränsningar och om man är på fjället vända i tid, om man är sjuk inte ge sig ut och riskera hälsan. I Sverige är motsvarande orspråk skam den som ger sig. Säger skillnaden något om skillnaden mellan våra länder eller är det bara en slump?

Ett svar till “# 121 – Äventyrsplanering”

  1. Tror stenhårt på en liten släpkärra, sån där som tyskarna brukar ha när de reser med bil. Sen kan du lägga till SUP under resan! Det är skoj att äventyrsplanera!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: