# 125 – På äventyr under Stockholm Outdoor

IMG_0161IMG_0234
Hemma igen. Tältet är torkat, sovsäcken undanstoppad för några dagar, Djurgårdsbrunnsvattnet borttvättat och middagen ligger i magen. Trött och lycklig efter två härliga dagar med Haglöfs Adventure Academy på Stockholm Outdoor Festivalen vid Sjöhistoriska Muséet.

Vår utbildning börjar lida mot sitt slut och idag och igår har varit ytterligare två lärorika och roliga dagar att lägga i minnesbanken. Dagen igår startade med att jag föreläste om mina 365 Äventyr på scenen i det stora Tipitältet. Trots att jag är van att föreläsa i jobbet och trots att jag var väl förberedd så var jag nervös innan. Vem skulle vilja lyssna på ett gäng vardagsäventyr liksom? Det var några som ville det tydligen. Och det var riktigt roligt att berätta om hur jag kom på idén med ett äventyr om dagen och om några av de äventyr jag gjort hittills. Intressantast tycker jag är att reflektera över vad ett äventyr är och hur olika det kan vara för olika personer.

På programmet igår stod även fotoföreläsning med Anette Andersson som förutom att hon arbetar som produktchef på STF även skriver och fotar för en mängd olika friluftstidningar. En lärorik timme som förstärkte min insikt i att jag a. inte är särskilt bra på att ta bra bilder och b. inte är särskilt bra på att se vad i en bild som gör den bra. När mässan tog slut klockan 17 lånade vi varsin kajak från Kajaktiv och paddlade iväg från Djurgården. Målet var att paddla några timmar och sedan slå läger för natten. Morgonen därefter skulle vi vara tillbaka senast klockan tio så vi kunde inte paddla för långt om vi inte ville börja återresan mitt i natten. Val av nattläger föll således på en vik i Tyktorp – på Lidingö. Jag gillar ju näräventyr så varför inte tälta med Ola Skinnarmo och hela Haglöfs Adventure Academy hemma på ”min” ö…!

IMG_0140IMG_0137
Dagen idag har varit full av äventyr och nya lärdomar. Vi har vinkat hej då till Sören Kjellkvist som med sin roddbåt ska ro för jämställdhet hela vägen till Ryssland.  Läs hans blogg. Han har några riktigt viktiga saker att säga där.

Vi har övat roll med kajak med hjälp av duktiga Philipp Klement och hans kollega från Qajaq . Det är svårt. Riktigt svårt. Och ännu svårare när kajaken har en för mig alldeles för stor sittbrunn. Jag vände mig uppochner och lite upp. Och fick hela näsan full av Djurgårdsbrunnskanalsvatten. Men klarade inte att rolla hela vägen runt. Kanske det går någon gång. Men det krävs nog en hel del träning.

IMG_0232IMG_0231

På eftermiddagen var det dags för en lektion i äventyrsmedicin med Olivia Kiwanuka från Adventure Medicin. Hon lärde ut L-ABCDE – Livsfarligt läge, Airway, Breathing, Circulation, Disability och Expose/Environment. Vi fick öva på olika nödlägessituationer som kan inträffa, lyfta, vända, linda, tejpa, snöra av och lära oss vad som bör ingå i varje äventyrares första hjälpen väska. Väldigt nyttig kunskap för alla, både på små och stora äventyr.

IMG_0220IMG_0214

Även mina barn har fått lära sig om äventyr denna helg. Nicklas Lautakoski och Martin Voest arrangerade Äventyrsskola för alla barn mellan 8 och 14 år. De fick lära sig sätta upp tält i storm, laga mat på friluftskök, paddla SUP och använda karta och kompass. Nästa äventyr får de planera och ta med mig på! När barnen inte var på Äventyrsskola så har det gungat i enorma hänggungor, gått Slackline (balanslina), paddlat forskajaker i kanalen och hälsat på Mulle med ett Kolikock
.IMG_0207IMG_0163

 

 

2 svar till “# 125 – På äventyr under Stockholm Outdoor”

  1. Härligt referat. Var på mässan häromåret och beställde min kajak – en kär ägodel!

    Jag gillar din reflektion om vad som definierar ett äventyr. Själv bloggar jag om liknande resonemang fast vad är träning och varför intresserar det mig att inspirera andra att hålla sig i form – och då inte utifrån perspektivet träning för tex maratonlöpning eller andra storsatsningar.

    Jag tror att det finns många i den stora massan som inte känner sig som att de tränar men gör det och att det är många som vill mer men som sätter orimliga mål. Jag vet att vi är många med mindre eller större funktionsUPPsättningar som inte kan köra på de vanliga träningsuppläggen och tipsen. Jag är en sådan. Läser gärna vidare i din blogg och hoppas att du finner det intressant att läsa min!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: