# 159 – Mer kajak och mer vind

SMHI varnar för kuling i mellersta Östersjön och upp till 14 m/s i byarna. Den lokala väderprognosen säger upp till 12 m/s. Jag som inte egentligen är någon seglare eller sjömänniska förstår inte riktigt hur stark vind 14 m/s är men jag känner ju att det blåser och ser de vita gässen på havet. Men blåser gör det ju alltid, särskilt härute på Sjaustruudden. Jag har hyrt en kajak i fyra dagar, både för att vara med på en tur med Friluftsfrämjandet i Näsviken imorgon och för att paddla i mitt närområde och se om jag gillar att ha en kajak här. Turen imorgon är inställd pga hård vind och här ute hos mig blåser det rejält. Men jag vill ändå paddla – det är så få dagar jag har tillgång till kajak att jag inte tänker låta lite vind stoppa mig.

Min plan är enkel. Paddla längs med stranden till Ljugarn dit Thomas ändå ska åka för att handla mat, så han kan köra hem mig och kajaken därifrån. Avståndet är lite drygt en mil och det är sandstrand nästan hela vägen. Så jag tänker att det borde vara enkelt och säkert. Den första biten går det bra, jag surfar på vågorna, håller bra fart i stark medvind och håller mig på lagom avstånd från vågorna som bryts vid stranden. Strax innan jag paddlat halvvägs ändrar vågorna karaktär och storlek. De bryts längre ut från stranden och är större. Ibland bryts de två gånger, både längre ut och närmare stranden. Jag kommer närmre stranden och vågorna bryter alldeles bakom mig. Då kommer en våg som jag först surfar på och sen hamnar mitt i vågens brytning. Kajaken hamnar på snedden och tar in massor av vatten. Jag blir genomblöt men får upp kajaken rätt igen, men då är jag redan för nära stranden för att vända ut igen. Jag har inget annat val än att gå i land. Lite längre bort i riktning mot Ljugarn är vågorna ännu större. Jag undrar om jag kommer att komma längre än så här. Jag tar en paus, äter en macka i den varma sanden med en handduk omkring mig, för trots att det är varmt i luften blir jag snabbt kall i genomblöta kläder i vinden. Jag har ombyte med mig, men inser det meningslösa i att byta om. Om jag ska paddla vidare kommer jag bli blöt i samma sekund som jag sätter mig i båten.

En titt på Google maps visar att det finns en bilväg till stranden inte långt bort. Thomas skulle alltså kunna hämta mig här. Paddla vidare mot Ljugarn är inte aktuellt, vågbrotten är alldeles för stora. Och det ser svårt ut att paddla i motsatt riktning som jag kom ifrån, vågorna är höga och motvinden stark. Men jag vill inte ge upp…

Där jag blev ilandsköljd är det omöjligt att ta mig ut igen så provar att bära kajaken en bit längs stranden. Det går inte. Kajaken fångas av vinden och blåser omkull mig. När jag kom hem upptäckte jag att jag fick en lång reva på benet som blöder en del. Så mycket blåser det. Jag får istället dra kajaken i vattnet några tiotal meter dit vågorna är lugnare och jag kan ta mig i båten. Men även här sköljer vågorna över kajaken och den vattenfylls igen. Jag ger upp och paddlar med vatten i kajaken en lång stund. I nästa vik går jag i land, tömmer kajaken på vatten igen, sätter mig igen och paddlar mot vågorna. Jag har visserligen en pump med mig, men det känns ännu svårare att mecka med den mitt i vågorna. Lika fort blir jag blöt igen men nu börjar jag bli van vid vågorna och kan parera dem bättre. Jag blir modigare och vågar paddla längre ut. Där är vågorna lättare att ta men vinden är starkare och i valet mellan att bli blåst ut till havs (känns det som) och att paddla i svårare vågor väljer jag att öva på vågpaddling. När man utmanar sig själv blir man modigare. Det är hela idén med 365 Vardagsäventyr – att ta små risker, bli modigare och flytta gränser. Jag tog mig hem och har en ny favoritsport – vågpaddling!

Håll tillgodo med en bild. Som ser idyllisk ut men skenet bedrar. Att fota från kajaken var inte aktuellt idag 😉

20140711-191924-69564973.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: