# 186 – # 189 – Åre Mountain Festival – mer än ett äventyr om dagen

20140810-164808-60488663.jpg

Åre Mountain Festival arrangerades för första gången i år, ”en alpin sommarfestival som omfattar hela det aktivitetsutbud som den svenska fjällvärlden har att erbjuda”. En snabb titt på programmet och jag förstod att det var något för mig och mitt projekt 365 Vardagsäventyr – en möjlighet att prova mer än ett äventyr om dagen i flera dagar – dessutom i en fantastiskt fin fjällmiljö.

Familjen behövde åka hem till Stockholm så jag passade på att få några äventyrsdagar för mig själv innan vardag, jobb, skola och höstrusk tar vid. Och vilka dagar det blev, en riktigt lyckad helg på alla sätt.

Min festivalhelg började i torsdags med en lugn start med Mountainyoga med Lotta Byqvist från Mountain Mind. Salen var fullsatt och vi blickade ut över fjällen och stärkte våra kroppar med yogaövningar särskilt anpassade för oss som gillar aktiviteter i bergen som cykling, löpning och skidåkning. Yogan följdes av en bergsmeditation, även den med Lotta. Jag som rest i snart sju veckor med barnen och gjort mer än ett äventyr om dagen de flesta dagar tyckte det var fantastiskt skönt och välbehövligt att stanna upp en stund och bara känna var min kropp och mitt sinne befann sig.
20140809-135756-50276752.jpg

Aktivitet nummer tre denna första festivaldag var en clinic i kajakroll. David Lindgren från Äventyrligt var vår proffsiga instruktör och under en timme fick jag och tre andra elever hjälp att först på land i sanden känna hur det känns att rolla kajaken och senare på riktigt i vattnet. Jag har provat att rolla några gånger förr men har aldrig riktigt fått till den rätta knixen. Med Davids hjälp så gick det! Nästa steg blir att få till en roll i min egen kajak, ett bra äventyr att prova någon dag snart. Oturligt nog skadade jag en tå när jag rollade. Eller inte när jag rollade, men när jag kom ur kajaken satte jag ner foten på ett järnrör på botten så illa att den blev stukad eller kanske till och med bruten. Jag är nog den första som lyckats bryta tån i en kajak… Klantigt!

20140809-135135-49895937.jpg

Efter några timmars paus var det dags för nästa äventyr denna första festivaldag, en bussutflykt till Vålådalen där Axa Fjällmaratonveckan pågick. Där hade jag spanat in en trailrunclinic med Mattias Jaktlund som även den ingick i festivalpasset och som jag ville vara med på, trasig tå till trots. Väl framme i Vålådalen visade det sig att jag var den enda som ville delta på clinicen. En egen löptränare i och en halv timme! Vilken jackpot :). Mattias guidade mig till Nulltjärn och tillbaka och längs vägen fick jag mängder av mycket värdefulla tips och fick göra en hel del löpövningar som jag kommer att ha mycket nytta av i framtiden. Efter löpningen stannade jag i Vålådalen för att se på Inov8 Sprinten och senare äta buffé i Idrottshallen med löpare och åskådare.

20140809-135756-50276571.jpg20140809-135756-50276377.jpg
Den andra festivaldagen startade med en skön promenad ner till Åre Hamn där SUP yoga stod på programmet. Therese Furudal (Instagram @yoga_stories) ledde ett äventyrligt pass där vi gjorde våra yogaövningar på en Stand Up Paddle board mitt ute på Åresjön. Mest nöjd är jag över att jag lyckades stå på huvudet på brädan. Försök själva, det är riktigt bra balansträning!

20140809-135135-49895427.jpg

20140809-135755-50275911.jpg
Dagen fortsatte med ytterligare en kajakclinic, denna gång var det med fokus på paddelteknik. Jag har paddlat en hel del men har aldrig riktigt lärt mig grunder som styra, luta, svänga och paddla effektivt. David från Äventyrligt var ännu en gång en grym instruktör och jag ser fram emot att paddla min egen kajak snart för att testa mina nya färdigheter.

20140809-135134-49894816.jpg20140809-135755-50275689.jpg

Sista äventyret för denna andra festivaldag var att cykla downhill. Det var nog festivalens höjdpunkt rent arrangörsmässigt. Liften körde gratis för alla med festivalpass mellan 18 och 21 och alla byns cykeluthyrare ställde upp med lånecyklar, skydd och guider.  Ett riktigt bra tillfälle att testa downhill för de som aldrig kört förr eller att få en stunds proffsig guidning för den som fortfarande kände sig lite osäker på att hitta i lederna och hur man bäst lutar cykeln åt rätt håll i kurvorna. Arrangörerna lyckades även få fram en hel del mindre cyklar så många barn fick testa tjusningen med att susa ner för coola kurvor i backar som de bara åkt skidor i tidigare. Jag testade både en endurocykel från Nukeproof och en renodlad downhillhoj från Scott. Ida och Mathilda från ÅreGuiderna var helt fantastisk duktiga på att utmana, pusha och hjälpa mig testa mina gränser i backarna utför. Min favoritled numera heter Shimano och jag längtar till nästa gång jag får kasta mig utför ett berg på cykel – även om det fortfarande ger mig lite mer än bara pirr i magen att köra downhill (eller på ren svenska – det är sjukt läskigt ;))!

20140809-135133-49893698.jpg

Tredje festivaldagen började med yoga och meditation med Lotta från Mountain Mind. Yoga är bästa sättet att starta dagen, det ger mig energi, lugn och närvaro att klara av många äventyr. Under dagen hängde jag i festivalområdet vid Åre Strand och provade några olika aktiviteter. Där fanns kajaker och kanoter att låna, en slackline uppspänd och ett bouldertorn. Många av aktiviteterna riktade sig till barn och jag började ångra att jag inte tagit med mig familjen hit till Åre. Nästa år kanske!

Jörgens åre
Äventyrshöjdpunkten på denna dag var en guidad stigcykling som utgick från Holiday Club. När jag anmälde mig så trodde jag att jag skulle cykla med en guide som hette Jörgen, men när vi trampade iväg förstod jag att vi skulle cykla leden Jörgen – en episk cykelled som tog oss upp för berget, över myrar, över spänger, till Ullådalen, förbi Buustamon, ner genom björkskogen, genom tekniska partier och halvmeterdjup lera för att till sist avslutas ner i byn igen. Karl-Petter Åkesson guidade mig och tre till hängivna cyklister till en helt fantastisk cykelupplevelse på fjället. Jag hade dessutom fått låna en riktigt bra heldämpad cykel från ÅreGuiderna som jag hade sjukt kul med i utförslöporna. Så nu står en ny cykel högst upp på min önskelista…

Sista festivaldagen valde jag att dra iväg på ett eget äventyr. Min vardag startar idag måndag med ansvar för alla barn, körningar till fotbollsläger, jobb, matinköp, tvättberg och allt annat som hör min vardag till. Så jag ville ha några sista timmar i bergen ensam med mina tankar. Det som började med en liten promenad uppåt slutade med att jag gick hela vägen upp till Åreskutans topp. Vilken magisk vandring på ett fantastiskt fint berg. Mest minnevärt var ledstolparna, vars hål tillsammans med vinden spelar musik på berget. Ett fint minne att ta fram när vardagen är som mest stressig.

20140810-164807-60487617.jpg

Tack till festivalarrangörer, guider, uthyrningsföretag och alla andra som gjorde Åre Mountain Festival till ett av sommarens bästa äventyrsminnen!

Idag är äventyrsdag # 190 och jag är tillbaka i Stockholm efter en lång och äventyrlig sommar. Vilka äventyr tycker du att jag ska göra nu? Vill du hänga med på något eller ta med mig på ett äventyr? Maila mig på louise@smaideer.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: