#231 – # 237 – Fjällsäkerhet och snö i Abisko och Kiruna

IMG_3677IMG_3685
# 231 – Luossavaarabacken i Kiruna
# 232 – # 236 Fjällsäkerhetskurs i Kiruna och Abisko
# 237 – Äventyrsutrustningsvård

IMG_3656
Söndag förra veckan drog jag iväg till Kiruna för att göra del ett av en kurs i Fjällsäkerhet som ges av Umeå Universitet. Kursen ges över hela året med fem sammankomster i Kiruna och/eller Abisko och följer Fjällsäkerhetsrådets grundläggande norm för utbildning och examination av fjälledare. Jag sökte kursen även förra året men kom inte in då, så i år var jag riktigt glad att sätta mig på flyget upp till Kiruna för en kurs som kändes som lite mer än ett vardagsäventyr om dagen.
IMG_3671

Första dagen i Kiruna, innan kursen startade, mjukstartade jag med ett mitt-i-stan äventyr i Kiruna. En rask promenad ut till och uppför slalombacken Loussavaara, som ligger strax utanför stadskärnan. Det hade snöat tidigare på dagen, årets första snö. En härlig känsla att pulsa upp i snön och kolla in utsikten över gruvan i Kiruna.

IMG_3690
Måndag och dags för kursstart. Kursledare är Anders Bergwall, en av Sveriges mest meriterade bergsguider (UIAGM). Bara att få gå kurs med honom gör resan till Kiruna värd besväret (om det nu är ett besvär att resa till första snön?!)! Dag ett hade vi föreläsning i Naturvård, Kartografi och Navigation och redan dag två var det dags för praktiska färdigheter. Vi samlades i Abisko kring lunchtid och vandrade iväg. Under en drygt 3-dagar lång vandring tränade vi praktiskt på navigering, både i dagsljus, dimma och i mörker. Vi lärde oss om ledstångsnavigering, kompassriktning, missvisning, ta ut kurser, att hitta rätt även när omständigheterna är svåra. Vi pratade om nödbivackering och om utrustning. Vi övade att vada över strömmande vatten och lärde oss om de faror som vad innebär. På kvällarna hade vi samling kring lägerelden och genomgång av dagens lärdomar. Vandringen avslutades fredags eftermiddag i Abisko och jag fick skjuts av två bröder på kursen till Luleå och hann med sista flyget hem sent fredag kväll. Lördag blev en vilo- och fixa med tält, sovsäck, kök och annan nödvändig prylvårdsdag för att allt ska vara redo för nästa äventyr. Söndagens äventyr blev ett hemmaäventyr – på Lidingöloppet. Mer om det i nästa blogginlägg.
IMG_3680IMG_3683

2 svar till “#231 – # 237 – Fjällsäkerhet och snö i Abisko och Kiruna”

  1. Har precis hittat din blogg, så inspirerande! 🙂 Just fjällsäkerhet (bland annat) är något jag skulle vilja lära mig mer om, man blir fort exponerad på fjället. Hur funkar kursen rent praktiskt för oss som inte bor i norra delen av landet, är det många tillfällen man måste vara på plats?

    Kolla gärna in min blogg http://explorista.se/ om uteliv, äventyr, resor, träning och drömmar i en salig blandning. Mixat med lite chokladcupcakes, jätteverbenor & betongkrukor. Och snygga foton, alltid snygga foton! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: