# 238 – # 245 – Pizza i ugn över eld, syftkompassträning, kajak och annat äventyrligt

# 238 – Lidingöloppet
# 239 – Naturreservatsvandring
# 240 – Kajak
# 241 – MTB
# 242 – Kompassnavigering
# 243 – Pizza över elden
# 244 – MTB-ledarkurs
# 245 – Cykelutflykt, Lidingö Challenge och Äventyrsfilm

IMG_3722
Äventyrsveckans startade i söndags med att alla barn ville springa Lidingöloppet. Ett fantastiskt arrangemang med hundratals, om inte tusentals, barn som springer från 1,7 km och uppåt. Min yngsta tjej sprang Knatteloppet med storebror som sällskap. Mellansonen satsade på en bra tid i P8-klassen och sprang fortare än han någonsin har sprungit förr. Det är imponerande att små 8-åringar springer 1,7 kilometer på 7 minuter. Hela Lidingöloppshelgen är en stor folkfest med mängder av löpare och även utställare.
IMG_3727
Vår favoritskidort Ramundberget var på plats med sin maskot fjällräven Mickelina. De hade även med sig prova-på-skidskytte som var riktigt roligt att testa. En försmak av vad det finns för äventyr i Ramundberget när snön faller.

IMG_3767
Måndag och jobb. Dagens arbetspass var en föreläsning på FOI i Kista och eftersom jag varit i Abisko hela veckan innan brann det lite i knutarna för att kunna bli klar med förberedelserna till föreläsningen. Jag brukar gilla att repetera föreläsningen högt för mig själv innan jag står på scen och idag passade jag på att kombinera manusrepetition med en vandring i Igelbäckens naturreservat tidigt på morgonen. Som vid tidigare tillfällen när jag besöker stadsnära skogsområden på udda tider så känns det alltid lite läskigt att vara själv i skogen. Det är en känsla jag sällan eller aldrig får i fjällen då sannolikheten för att träffa på skumma personer känns oerhört mycket mindre. Kanske sant, kanske inte, men känslan påverkar!

IMG_3775IMG_3776
Veckans andra dag sken solen från en klarblå himmel. Det är inte många dagar kvar på kajaksäsongen där ensampaddling utan våt/torrdräkt känns ok så idag passade jag på att paddla en morgontur med kajaken.

IMG_3788
Onsdagskväll och dags för ledarledd MTB tur med Friluftsfrämjandet på Lidingö. Jag leder MTB grupper för barn, ungdomar och föräldrar tillsammans med tre andra ledare under utbildning. I höst har vi prova-på-tillfällen och fler och fler verkar hitta till våra träningar. Denna kväll var vi över 10 barn och nästan lika många vuxna. Vill du också prova på att cykla med oss? Nästa tillfälle är onsdag 15 oktober kl 17 på Grönsta Gärde. Du behöver en cykel med fungerande bromsar, en hel hjälm och om du är under 10 år så ta med en cyklande förälder. Nu när det blivit mörkt ute är det även viktigt med ordentlig belysning, antingen på cykeln eller på hjälmen. Eller helst bägge delar.

IMG_3791
Torsdag och äventyr # 242. Jag går en kurs i Fjällsäkerhet där vi bl.a. får lära oss om navigering. I december har jag examination på boxnavigering i mörker och det är något jag definitivt behöver träna på. Så jag tar tillfället i akt och gör ett vardagsäventyr av mina studier. Lidingö Challenge orienteringsbana får tjäna som övningsplats och planen för äventyret är att med hjälp av syftkompass och stegräkning hitta rätt i Elfviks snåriga terräng. Jag klarar det faktiskt riktigt bra och hamnar sällan mer än 20 meter fel trots avstånd på upp till 450 meter mellan kontroller. Tricket är att veta hur många dubbelsteg man tar på 100 meter. I mitt fall är det 69 steg. Och sen att försöka ta jämna steg och viktigast av allt hålla kursen med hjälp av kompassen. Någon gång snart blir det ett till övningstillfälle, kanske i mörker den gången.

IMG_3806
Fredag = fredagsmys, fredagslunch och fredagsafterwork för många svenskar. Så även för mig. En av mina bästa äventyrskompisar Gustav är i Stockholm över dagen och vi passar på att ses på en skogsutflykt, göra en eld och baka pizza i reflektorugn. Gustav hade med sig ugnen ända från Umeå så känslan av att äta perfekt grillade pizzor vid en sjö på Lidingö med bästa kompisen från Umeå är stort. Reflektorugnen fungerar som en den låter, den reflekterar värmen från elden och skapar värme inne i ugnen som minst motsvarar värmen i en vanlig ugn hemma i köket. En otroligt bra friluftsmatlagningspryl som ger guldkant på turen! De finns att köpa bl.a. här: http://www.outnorth.se/outnorth/reflektorugn.php

MTB ledare
Äventyrsdag # 243 är en heldag i skogen med MTB-ledarkurs och Friluftsfrämjandet. Vi börjar bli en grupp som känner varandra, peppar varandra till att utmana oss själva på de hala rötterna och stenarna i skogen och pratar om klokskaper med att leda MTB grupper för både barn och vuxna cyklister. Jag fegåker en hel del. Vill inte ramla och skada mig. Det blir så svårt att göra ett äventyr om dagen med benbrott eller annat trist. Reflekterar samtidigt lite kring att det kanske är det en ledare ska göra, fegåka så att inte ledaren skadar sig när hen är ute med en grupp. Så jag kanske inte är helt fel ute i allafall.

IMG_3815
Söndag och veckans sista dag. Är trött och sliten idag och dessutom ensam hemma med barnen. Det blir således ett ganska lugnt äventyr men ändå skönt att komma ut i friska luften. Mellansonen Lucas och jag tar cyklarna till Kyrkviken för att snacka med de som kör finalen på Lidingö Challenge. Åtta tillfällen av lätt orientering och rolig terränglöpning är slut och jag har faktiskt oxå klarat utmaningen även om jag inte springer just på avslutningsdagen. 80+ kontroller på mindre än ett halvår. Det är väldigt mycket mer orientering än vad jag gjort de senaste tjugo åren. Faktiskt 100% mer. Är glad och tacksam över att ha fått möjlighet att bli hyfsat bra på att orientera med karta och kompass, både i orienteringsskogen och på fjället. Söndagskvällen avslutas med en annorlunda äventyrsupplevelse som inte riktigt klassar in som vardagsäventyr men som definitivt har äventyrstema. Filmvisning i St Anna gården med Lidingö Församling. Filmen som visas är Into The Wild som baseras på Jon Kraukauers bok med samma namn om den unga Christoffer J McCandless liv som äventyrare i Alaska. Hans liv fick ett tragiskt slut när han som 24-åring svalt ihjäl under ett av sina äventyr. En klok bok om livet och meningen med det. Värd att läsa för alla med och utan äventyrsintresse.

Kommande vecka blir en vecka med lugnare äventyr. Jag saknar yoga i min vardag och tänkte få in mer yoga genom att utmana mig till att yoga i naturen en gång varje dag i en hel vecka. Ett litet yogaäventyr varje dag. Enligt väderleksprognosen ska det blir regn större delen av veckan. Det kanske gör äventyret lite blötare och lite motigare. Eller så är det tvärtom skönt att yoga i regnet? Ni får se i nästa bloggpost hur det gick!

Ett svar till “# 238 – # 245 – Pizza i ugn över eld, syftkompassträning, kajak och annat äventyrligt”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: