På fjällsäkerhetskurs i Kiruna # 303 – # 307

 

 

 

 

 

IMG_4680
Fem äventyrsdagar på kurs i fjällsäkerhet i Kiruna. Det var andra kurstillfället av fem på kursen som ges av Umeå Universitet i Kiruna och Abisko. Kursens huvudlärare är meriterade bergsguiden Anders Bergwall och denna kursomgång examinerades vi i missvisning, navigering, ta ut kurs från karta till verklighet, guidning och samband/internationella bokstaveringsalfabetet.

Målet med kursen är, förutom att bli bättre på att navigera och ta bättre beslut i fjällterräng, att klara certifieringen till fjälledare. På schemat denna vecka stod även lavinkunskap och trancieverövning och helikoptersamverkan då vi fick besöka en helikopterhangar och lära oss hur piloterna vill att vi agerar i och kring helikoptern. Vidare fick vi en intressant föreläsning om utrustning och ett avsnitt om väder och turplanering. Kursen är mycket givande och intressant – jag som knappt kunde vända kartan rätt för ett år sedan kan nu navigera i mörker och dålig sikt både i sommar- och vinterfjäll.

Nästa kursomgång blir vecka 11, då ska vi gå en tredagars lavinutbildning (SLAO’s Lavin 1) och gräva och sova i en bivack. Äventyret fortsätter även efter 1 februari som är slutet på mina 365 äventyrsdagar…

Övning med lavinsändare
IMG_4676

Lunchpaus i vintervackert landskap
IMG_4688

Kiruna i morgonskrud (klockan är ca 9, snön lyser upp så det känns ljusare än mitt på dagen i grå-trista Stockholm)
IMG_4705

Helikoptersamverkan
IMG_4720

Sparkparkering (jag vill oxå ha en!)
IMG_4727

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: