På bortaplan och hemmaplan – överallt finns äventyret

# 308 – Familjeäventyr med lägereld
IMG_4753IMG_4756
Hemma från Kiruna hos saknad familj. Vi vill umgås bara familjen hela dagen och packar ryggsäckarna med lunchmatsäck och vandrar till ett av Lidingös finaste vindskydd ute vid Södergarn. Där gör vi eld, grillar korv och myser kring lägerelden. På vägen hem möter vi två fina hundar och deras matte Jenny. Barnen och hundarna leker i säkert en timme. Roligt för barnen med lekfulla hundar och roligt för hundarna med hundorädda lekglada barn. Planerna på en alldeles egen hund börjar ta form, även det ett nytt äventyr som börjar när vi flyttar norrut om bara några veckor.

# 309 – Tjejer på MTB
IMG_4782
Söndag och MTB-cykling med Lidingös cykelbutik Maltes. De ordnar turer på MTB nästan varje tisdag, torsdag och söndag. Med olika svårighetsgrad och tempo. Oftast dominerar killarna i antal på turerna med denna söndag var vi tre tjejer som körde en egen grupp. Inte  för att vi vill cykla lugnare men kanske mer för att vi vill fokusera på att både prata och cykla, och då blir det lite långsammare tempo. Vi tar svårigheter i vårt eget tempo, cyklar samma svåra passage ett par gånger för att öva. Skogen är vacker denna höst (vinter?). Mörkt grön. Var är snön undrar vi. Cyklingen avslutas med fika med killgänget på Lidingö Musteri på Grönsta Gärde. Gott.

# 310 – Citytrailrun i Stavanger
IMG_4808IMG_4809

Måndag morgon flyger jag till Stavanger via Oslo. Jag ska träffa mina forskarkollegor där för ett par besök, bl.a. på hotell Clarion Stavanger som enligt många är ett av Skandinaviens bästa hotell på att ta tillvara på idéer från sina medarbetare. Jag börjar min vistelse där med en löptur runt Stavanger. Ett riktigt bra sätt att se en stor del av en ny plats på ganska kort tid är att utforska den med löpskor på fötterna. Upp för trappor, längs kajkanten, bort längs med fjorden och runt en stor kyrka. Vackert.

# 311 – Geocache i Stavanger
IMG_4826IMG_4827
Efter vårt möte i Stavanger och innan flyget går har jag några timmar över till mig själv. Vad gör en äventyrska då? Jo, tar några geocacher för att se mer av staden.

# 312 – MovNat – Följa John – i mörkret
IMG_4869
Ibland undrar jag vad min familj och särskilt då mina barn tycker om att jag gör äventyr varje dag. Om det tycker det är trist med äventyr och om de tycker att jag borde sluta med dessa eviga äventyr. När jag frågar dem säger de att de tycker att det är roligt, men det är inte alltid de vill hänga med ut. Men när det gäller ställer de upp. Jag kom hem sent på onsdagskvällen och hade inte gjort något äventyr den dagen. I ärlighetens namn var jag inte äventyrssugen. Alls. Så jag tänkte nästan strunta i att äventyra den dagen. Men samtidigt ringde en klocka i mitt huvud, ska jag ge upp nu? Med bara 53 dagar kvar? Så när jag talar om för barnen att jag inte gjort något äventyr denna dag blir det genast aktivitet hos dem. De kommer med en massa förslag på vad vi kan göra tillsammans – nu direkt! Vi bestämmer att, trots att det är sent och strax läggdags, gå ut i skogen och leka följa john – eller MovNat med ett mer trendigt ord, med pannlampor i mörkret. Vi turas om att vara John och kryper under nedfallna träd, går runt och över stenar, springer bakläges och skattar. Barnen är nu helt trygga ute i skogen i mörkret. De är helt hemma med pannlampor på, och tycker inte längre att mörker + skog är någonting läskigt.

# 313 – Älghjärta på Naturhistoriska
IMG_4903
Strövargruppen Flygande Pinnen har sin sista träff för terminen på Naturhistoriska museet. Vi får en guidad visning i utställningen Natur i Sverige och sen är det dags för det som barnen ser som höjdpunkten på kvällen. Ja, kanske höjdpunkten på alla träffar denna termin för det är detta de pratat om och längtat efter. Vi visar ett älghjärta och ett vildsvinshjärta. Det är strövarledarMartin som även är jägare som skjutit djuren och sparat deras hjärtan för att kunna visa för barnen. Vi jämför med en bild på ett hjärta och barnen (och vi vuxna!) fascineras över hur fantastiskt kroppar är uppbyggda, människors och djurs. Vill du att ditt barn ska få uppleva mer av naturen och lära sig om djur, äventyr, miljö och mycket annat tillsammans med jämnåriga? Ta kontakt med Friluftsfrämjandet – de har barngrupper för allt från Mulleålder till tonåringar.

# 314 – Samisk slöjd i Uppsala
IMG_4917
Sista dagen med mina amerikanska kollegor i Sverige är vi i Uppsala och besöker Innovation Akademiska. Jag vill gärna hitta på ett äventyr tillsammans med dem innan de lämnar Sverige och åker tillbaka till USA. Vad hittar man på i Uppsala med två äldre amerikaner som inte gärna rör sig för långt och definitivt inte kan hänga med på några större äventyr? Jo, Upplandsmuseet har en utställning om samisk slöjd. En av slöjdarna är dessutom en bekant till mig. Så vi tar en omväg på väg till tåget och besöker Upplandsmuseet. Jag reflekterar lite kring om det är ett äventyr att gå på museum och konstaterar att det är ett större äventyr att få med mig mina kollegor, som är vana att åka bil överallt, genom Uppsalas gator än att titta på den lilla utställningen. Det är iallafall något annorlunda. Något utanför vår forskarvardag. Något som de två amerikanerna inte hade sett om jag inte haft ett äventyr dagen-projektet. Och är nöjd med det.

# 315 – Geocache på hemmaplan
IMG_4924
Lucia. Sol och varmt. Ingen snö i sikte än. Vi trotsar månaden i kalendern och tar på oss inlines och åker en stund. Men det är sandat på cykelbanorna och det rullar dåligt. Barnen vill ut i skogen istället och jag hänger gärna med. Målet med dagen blir att hitta några näraliggande geocacher. Denna gång får de mindre barnen prova att söka med telefonens Geocache-app och lära sig gps/kompassfunktionerna.

# 316 – Luciacykling
IMG_4934
Adventscykling med Maltes avslutar äventyrsveckan. Denna gång är vi sex tjejer som njuter av 1,5 timmes tuff cykling i skogen innan fika väntar på Ekogården i Stockby. Jag gör en vurpa som känns rejält, en liten stubbe gömde sig bland blåbärsriset, stor nog att tvärnita cykeln så att jag flög över styret. Aj. Ingen fara, cykel hel, kroppen hel. Och vi cyklar vidare på äventyret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: