Julstress…

2014-12 LouiseÖstlund-342014-12 LouiseÖstlund-78Foton: Petra Kyllerman/Kyllerfoto
Julen står för dörren och med den lite lätt julstress. Vi flyttar dessutom dagarna efter nyår så det är fullt upp med avslut i gamla skolan, planering inför nya skolan och förskolan, flyttpackning och annat. Tur då att jag har ett äventyr om dagen att göra för att få ett välbehövligt avbrott i planering och fixande inför både jul och flytt.

IMG_4949
# 317 – Kyrktornet i Storkyrkan
IMG_4964IMG_4972
Veckan startade med ett lite annorlunda äventyr. Jag var medbjuden av min väninna Anna som är präst i Lidingö Församling att få en egen guidad tur av kyrktornet i Storkyrkan i Gamla Stan. Superkunniga Ulf visade oss uppför de branta, smala och framförallt gamla trapporna i tornet. I tornet finns inte mindre än sex stycken enorma och över hundra år gamla kyrkklockor. Det känns äventyrligt att stå halvvägs upp i tornet och kika ut genom dörren rakt ut i luften 30 meter upp. Hit hissades bl.a. mat som man ville skydda från råttor. Lite komisk är dörren däruppe, den har ett handtag på utsidan (!) som om någon skulle komma flygande hit 30 meter upp i luften… Visningen avslutas uppe på toppen av tornet, med att vi går runt ute på taket och förundras över den fantastiska utsikt över Stockholm vi får däruppe. En stad jag som jag om knappa två veckor ska flytta ifrån.

2014-12 LouiseÖstlund-43
# 318 – Utelunch i Naturreservat
2014-12 LouiseÖstlund-362014-12 LouiseÖstlund-68Foton: Petra Kyllerman/Kyllerfoto
Tisdagsäventyret denna vecka blir ett lunchäventyr med en väninna som nyss skolat om sig till fotograf. Hon inspirerar – både med sina fantastiskt fina bilder och med hur hon bytt chefskarriär mot ett jobb där hon följer sitt hjärta istället för storleken på lönen. Jag bjuder Petra på frystorkad mat från Blå Band efter en kortare vandring i Kappsta Naturreservat vid vattnet på södra Lidingö. Mest går tiden åt till att prata, fota och äta. Härligt att ses utomhus. Tycker du Petra tar fina bilder? Kolla in hennes webbsida på för mer bilder. Hon är grymt duktig!

# 319 – Snölöpning
IMG_5007
Onsdagsäventyr och snöprognos. Äntligen får Stockholm lite av det vita guldet. Jag väntar till det börjar snöa och ger mig ut på en rakt-ut-i-skogen löprunda. Det blir lite mer äventyrligt än vad jag tänkt, då alla små vattenpölar frusit till is och ett tunt snötäcke gömmer alla de hala fläckarna. Tomten – jag vill ha ett par Icebug i julklapp.

# 320 – Geocache på vägen till annat
IMG_5012
Jag är så glad att jag hittat Geocaching. Eller snarare, att mina barn hittat och lärt mig om Geocache. Det är ett perfekt sett att få lite spänning i vardagen, att locka med både stora och små på längre äventyr, att lära sig navigera med GPS och att få leka skattjakt även som vuxen. Idag har jag varit upptagen i möten i Nacka men på vägen dit passade jag på att leta rätt på en Geocache. Det blev ett kul microäventyr med en omväg och efter idogt letande fann jag en liten burk i ett stenröse.

IMG_5037
# 321 – Långfärdsskridsko
IMG_5039
I väntan på den riktiga vintern så får vi Stockholmare hålla tillgodo med konstgjord vinterkänsla. Långfärdsskridskosäsongen är redan över i fjällvärlden. Isarna har lagt sig och de har nu snöat på dem. Här i Stockholm ser det inte ut att bli åkbart på naturis innan jag flyttar norrut så min skridskosäsong startar och slutar på Östermalms IP. Idag hängde Pyran med, hon var med på det allra första äventyret som även det var ett skridskoäventyr – i mörkret med pannlampa på Kottlasjön. Östermalms IPs tillrättalagda rundbana känns långt ifrån den Jesus-på-vattnet känsla vi hade en kväll för 321 dagar sedan på sjön. Skridskor på konstbana känns inte särskilt äventyrligt. Möjligen förberedelse och träning inför riktiga isäventyr. Idag får det duga som vardagsäventyr.

# 322 – Skogsäventyr med utelunch
IMG_5042
Helg och tid med barnen. Solen visar sig på himlen och yngsta dottern leker med två grannbarn. De är inte särskilt vana vid att vara i skogen, så vi gör ett äventyr för dem – att utforska skogen och samtidigt plocka skräp. Vi pratar om allemansrätten, om naturen och om vad man kan göra för att skydda den. Äventyret avslutas med en lunch ute under tallarna. Inte något stort äventyr för en vuxen, men riktigt spännande för två fyraåringar och en sexåring.

IMG_5048
# 323 – Vintertecken och stjärnspaning
IMG_5059
Söndag och julbord med nästan hela släkten – totalt 15 personer – på Högberga Gård. Efter lunchen gick vi på julkonsert i Lidingö Kyrka. Ingen är särskilt äventyrssugen idag men tillslut så går familjen med på att hänga med ut på kvällen. Jag lockade med att spana efter vilda djur och att den som var påklädd först fick välja pannlampa först. Vi har tre bra lampor och några mycket sämre. Barnen fick varsin riktigt stark lampa och vi föräldrar trevade i mörkret. Vi letade vintertecken, gled på ishala vattenpölar, förundrades över frosten i marken och hoppade på isen. Kvällen var stjärnklar och vi hittade flera stjärnbilder. Mest äventyrlig var Astrid, som ville hoppa på alla isfläckar och inte lyssnade på oss när vi varnade för att hoppa på ett mindre kärr som frusit till is. Isen gav vika och Astrid badade i iskallt, stinkande, stillastående vatten upp till bröstet. Kanske lär hon sig att lyssna på sina föräldrar av denna upplevelse, kanske lär hon sig att det inte är så farligt att gå igenom isen. Hon fick iallafall snabbt av sig de blöta överdragskläderna, fick på sig min dunjacka och en rask promenad hemåt fick hon sitta innanför pappas dunjacka.
IMG_5062

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: