Vintern har kommit till Stockholm

IMG_5257
# 324 – Skridskoåkning med sonen
# 325 – Reflexbana med maken
# 326 – Julaftonsgeocache
# 327 – JulaftonsmorgonsMTB
# 328 – Långfärdsskridsko
# 329 – Långfärdsskridskor
# 330 – Långfärdsskridsko och utelunch
# 331 – Långfärdsskridskor
# 332 – MTB på snö
# 333 – Årets sista med stighudar

Hög tid att blogga om de senaste äventyren denna jul- och nyårshelg. Idag är det nyårsafton och jag har precis kommit hem från årets sista äventyr som även blev årets sista skidåk och denna säsongs första åk. Om fem dagar flyttar vi till Funäsdalen, snön och vintern. På riktigt!

Vintern har kommit till Stockholm och äntligen kan jag ge mig ut på vinteräventyr. Så det här blogginlägget innehåller många långfärdsskridskoäventyr och skidäventyr.

# 324 – Jullov men bara ett av barnen är hemma. Vi vill åka skridskor men sjöisarna är inte riktigt säkra ännu, så vi tar en övningstur på Östermalms IP. Inget stort äventyr för mig, men roligt att göra något vintrigt utomhus tillsammans i väntan på den riktiga vintern.
IMG_5065IMG_5071

# 325 – Dagen före julafton. Svärmor är här på besök och jag och maken passar på att dra iväg på ett utan-barn-äventyr. Reflexbanan i Grönsta blir målet för kvällen, rustade med pannlampor och terränglöparskor och några lager kläder för att inte frysa i de minusgrader som äntligen kommit. Banan är välmärkt, startar vi parkeringen på Grönsta gärde (Lidingöloppets målområde) och är totalt ca 8 kilometer. Det finns tre genvägar som kortar sträckan ner till dryga 3 kilometer om man väljer alla tre genvägar. Fin terränglöpning på små stigar i frisk kvällsluft!
IMG_5092IMG_5095

#326 Självklart äventyrar vi även på julafton! Vi firar hos mormor/mamma i Täby och passar på att ta en efter-julmaten-promenad på kvällen. Barnen vill utforska områdets geocachemöjligheter och de vill visa mormor hur man geocachar. Vi tar ett par enkla cacher i pannlampornas sken och hoppas få mormor biten på denna roliga äventyrsform.
IMG_5183IMG_5192

# 327 – När juldagsmorgon glimmar jag vill i skogen vara. Här i Stockholm har det blivit kallt och det föll lite snö natten till juldagen. Inte nog för några vinteraktiviteter än men väl för en MTB-tur i kylan. Vi är 8 stycken som möter upp vid Stockby Motionsgård för att cykla med Chia från Maltes. Fyra tjejer och fyra killar kör en kul tur i skogen på is, frusen lera och med stora leenden på läpparna av solskenet som lyser på oss. Jag är extra glad eftersom jag cyklar med mina nya dubbdäck som snälla tomten kom med på julafton. Grymt att ha lite extra bra grepp både på hala rötter och på isfläckar.
IMG_5221IMG_5299

# 328 – Äntligen skridskodags! Jag och bästis Pyran drar iväg på annandagens morgon och åker skridskor på ett par av de sjöar i Stockholm som lägger sig först – Dammtorpsjön och Söderbysjön i Nacka. Vi är inte ensamma om idén utan samsas på isen med flera hundra skridskoåkare. Helt underbart!
IMG_5258IMG_5259

# 329 – Skridskosäsongen kan bli hur kort som helst så det är bäst att passa på när det finns bra isar. Även denna dag åker jag och Pyran skridskor. Idag blir det tre Lidingösjöar som vi promenerar emellan. Kottlasjön, Träsket på Långängen och Stockbysjön. Alla har superfin is som täcks av ett tunt snötäcke som inte stör åkningen.
IMG_5273IMG_5270

# 330 – Skridsko. Igen! Idag med barnen på Kottlasjön med stopp vid bäverkojan för att äta krabbelurer till lunch och dricka varm choklad. Det bästa äventyret är med barnen ute på vintern.
IMG_5285IMG_5287IMG_5289

# 331 – Skridskotemat fortsätter. Idag tar jag och äldste sonen och åker långfärdsskridsko tillsammans. Isen är nu minst 10 cm tjock och känns säker att åka på med barn. Oliver övar ändå att ta sig fram på isen med isdubb och pratar om att han vill öva att plurra för att veta hur han kan ta sig upp. Bra tankar! Isen har tyvärr blivit sämre på sjön, uppvattnade sprickor som sedan människor har gått i har lett till väldigt knölig is. Dessutom behöver isen plogas för att bli bra, hoppas Lidingö Stad ordnar det snart.
IMG_5295

# 332 – MTB på snö. Trots att det blivit vinter är det inte särskilt mycket snö. Och jag har ju fått dubbdäck i julklapp som jag vill använda :)! Så dagen före nyårsafton, årets näst sista äventyr, blir ett MTB äventyr själv i den vackra snöklädda skogen. Solen skiner och cykeln greppar bra. Det visar sig vara ett bra val för dagen efter töar det och all vacker snö på träden försvann.
IMG_5217

# 333 Nyårsafton! Årets sista skidåk och säsongens första. Med stighudar upp i gryningen på Ekholmsnäsbacken. Solen går upp 8.44 och vårt mål är att stå på toppen och se soluppgången med den vackra utsikten från toppen av Lidingö. Backen har inte öppnat än och det ligger stora högar med snökanonssnö som inte blivit utpiskad än. Men det är ändå skönt att få några mjuka svängar utför såhär på årets sista dag. Gott nytt äventyrsår!
IMG_5300IMG_5308IMG_5302IMG_5320IMG_5318IMG_5319

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: