Den stora flytten till Funäsdalen och äventyr # 334 – # 342

IMG_5462
# 334 Långfärdsskridsko
# 335 Is MTB
# 336 Trailrun
# 337 Långfärdsskridskor på Kottla i soluppgång
# 338 Flytt till Funäsdalen
# 339 Skidåkning
# 340 Skidåkning
# 341 Långfärdsskridsko på Funäsdalsjön
# 342 Topptur i Ramundberget

IMG_5349
# 334 – Nyårsdagen. Årets första äventyrsdag var regnig och varm. All snö som fallit i Stockholm under jul hade smält och det låg flera centimeter vatten på isarna som var så fina för bara några dagar sedan. Men det hindrade inte mig och Pyran från att dra på skridskoäventyr. Som jesusar på vattnet åkte vi på Rönningesjön. Fin tjock is men med några centimeter vatten ovanpå. Det blev liksom svallvågor bakom skridskorna. Och Pyran som gärna vill att jag åker först blev blöt av svallet…

IMG_5358
# 335 – Jag och bästis Pyran passar på att äventyra mycket tillsammans mina sista dagar i Stockholm. Idag är det sol och isarna har torkat. Och det är fortfarande hårt i skogarna. En MTB tur mitt på dagen för att få energi blir dagens äventyr. Vi kör vår hemmarunda i MTB-spåret men med en extra twist på när jag kör isracing med cykeln på både Stockbysjön och Kottlasjön. Jag vet att Pyran gärna hade cyklat med mig på sjön – bara hon haft dubbdäck ;)! Tack igen till tomten som kom med grymma däck med grymt grepp.

# 336 – Trailrun. Ösregn och 5 plusgrader. Isarna känns allt annat än lockade och när dagens äventyrsplan blir inställd då min unga äventyrskompis festade i Stockholmsnatten till tidig morgon kapitulerar jag till ett enklare äventyr än dagens planerade skridskotur på södersjöar. Det blir en trailrun i det som just nu är hemmaskog men som snart ska bli bortaskog. Inte något stort äventyr, men en härlig upplevelse att springa rakt ut i skogen utan några stigar och spår. Där spelar avstånd och fart ingen roll utan det är känslan som räknas och det flow som kommer med att springa med skogen. För att får ännu mer flow får telefon/kamera stanna hemma och dokumentation för en gångs skull utebli.

IMG_5365
# 337 – Idag ska det ske. Den stora flytten. Planen är att lasta flyttbilen på förmiddagen, sen packa bilen, fixa det sista i vårt gamla hem och köra någon gång norrut efter lunch. Flyttbilen körs upp i natt så att den är i vårt nya hem kring lunch. Vi ska sova i Hede i natt för att ordna med det sista på banken måndag morgon. Men först ett sista Lidingöäventyr. Jag och Pyran knyter ihop säcken där äventyrsprojektet startade. Med skridskoåkning på Kottlasjön. Isen är torr och spegelblank. Och knäpper härligt och skrämmande när vi åker. Den är långt ifrån lika tjock som häromdagen. Som vanligt åker jag först och testar isen. Det blir ingen lång tur, men en skön tur. En sista tur. Strax är det dags att packa bilen och köra norrut.

IMG_5375Vi kör in i Funäsdalen…!
# 338 – Dagens äventyr: flytta till ett äventyrligare liv. Vi fick nycklarna på morgonen på Handelsbanken i Hede och låste upp dörren till vårt nya på Skolbacken i Funäsdalen hus strax innan lunch. Innan flyttbilen kom hann vi med att ordna med säsongskort för bybor som gäller i hela Funäsfjällen. En av många fördelar med att vara bofast i en fjällby. Det tar några timmar, sen är lådor uppackade, möbler på plats och vi har ett hem. Ett hem med en dröm om ett äventyrligare liv och även ett lugnare liv. Inga bilköer. Inte lika mycket organiserade aktiviteter att hoppa mellan som skållade råttor. Mer natur. Mer frisk luft. Och mer familjeliv. Redan första dagen känns det som rätt beslut. Om två dagar börjar skolan och då får vi se på riktigt om allt funkar som vi vill att det ska.
IMG_5382Utsikt från vårt fönster 🙂

IMG_5440
# 339 och 340 – Vi utforskar vårt nya hemmaberg i dagarna två innan barnen börjar skola och förskola. Packa upp kartonger i all sin ära, men bor man granne med ett av Sveriges finaste berg så kräver det närmare utforskning. Vi lämnar kartonger och ouppsatta lampor till sitt öde och drar ut på äventyr på berget. Funäsdalsberget fick en ny gondolbana julen 2014 och vi bor bara några tiotal meter från den. Upp och iväg på allra bästa sätt. Lilla Astrid har aldrig åkt gondolbana förr och det blir dagens äventyrsupplevelse för henne. Jag får köra med henne mellan benen i de stora backarna men snart är vi ner i barnbacken som hon klarar galant – både lift och backe. Vi hänger även en del i parken där Oliver och Lucas utforskar stora och små hopp. Funäsdalsbergets offpist är nog en av Sveriges äventyrligaste. Här åkte några skolbarn ner i ett björnidé för några år sedan…! Så det är med skräckblandad förtjusning jag kommer att skicka alpinskidor med barnen till skolan när de har idrott på schemat 😉
IMG_5398

IMG_5432
# 341 – Första skoldagen för pojkarna i nya skolan. Mycket pirr i magen och fjärilar i kroppen hos dem. Och hos mamman som lämnar dem i en helt ny miljö. Sen inskolning för lillasyster Astrid på förskolan. Hon vill inte att vi stannar mer än någon halvtimme och jag och maken tar tillfället i akt och går en långpromenad på Funäsdalssjön. Solen skiner och det är bara någon minusgrad. Är det på riktigt att vi bor här? I detta paradis? Jag nyper mig i armen och undrar om det är sant. Som om det inte var nog med äventyr så drar jag ut, strax innan solen försvinner över berget, på ett eget äventyr. Nytt för i år är att det plogas en 2 kilometer lång bana på sjön för skridskoåkning. Isen är kanske inte den allra bästa jag åkt på men omgivningarna är lätt de vackraste. Solen, bergen, fjällmiljön. Och bara 5 minuters promenad från vårt nya hem…
IMG_5435IMG_5438

IMG_5459
# 342 – Topptur i Ramundberget. Jag lämnar barnen på skola och förskola på morgonen och tar kontoret på fickan och drar på äventyr med maken. Året första åk för honom, årets första riktiga topptur för mig. En solig och kylig dag vid Lillåsens fäbodvall nära Ramundberget med kall fluffig pudersnö och ett berg sol badar i sol. Vi tar det lugnt uppför med stighudar på, fikar i solen och njuter av sköna svängar på vägen ner. Nyp mig i armen. Jag bor här! Det här är min hemmiljö från och med nu. På riktigt. Eftermiddagen ägnas åt att hämta barn, åka längdskidor och pulka på tomten, göra snölyktor och elda i den öppna spisen. Livet.
IMG_5460

5 svar till “Den stora flytten till Funäsdalen och äventyr # 334 – # 342”

  1. Hej Funäsdaling!
    Läser dina inspirerande rader om mötet med fjällparadiset Funäsdalen. Kan känna in dina intryck extra mycket, då jag själv flyttade upp dit, fick min första lärartjänst på Funäsdalsskolan och fick hyra en källarvåning på just Skolbacken med utsikt över fjället Skarvarna och den härliga oasen Funäsdalssjön rakt nedanför fönstret.
    Denna plats med omgivande byar beörde mig mycket. Människorna, naturen och den genuina härjedalsandan, som strömmade direkt in i själen och lever kvar där ännu starkt cementerad.
    Det vilar ett härjedalsgemak i mitt hjärta och varje årstid längtar jag upp till den här delen av västra Härjedalen, som givit mig så mycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: