Tankar om livet i fjällen

För snart sex månader sedan gick vårt flyttlass. Från en hektisk tillvaro i Stockholm till ett lugnare liv i Funäsfjällen. Jag och min man träffades när vi arbetade vintersäsong i alperna för många år sedan och ända sedan dess har vi närt en dröm om att leva ett äventyrligare och samtidigt lugnare liv. Ett liv med naturen runt knuten och där vardagen har ett långsammare tempo än den Stockholmsstress vi levde mitt i under många år. Förra året bestämde vi oss för att lämna ekorrhjulet innan det blev ”för sent” – innan barnen var för stora och innan måsten och förpliktelser tog över helt.

Ett av mina största orosmoment var hur vi skulle tas emot i byn. För mig var det inte alls självklart att en mindre ort skulle släppa in oss nyinflyttade och välkomna oss med öppna armar. Jag hade inte behövt oroa mig alls. Vi har blivit ännu bättre mottagna än vad jag någonsin kunnat drömma om. Våra tre barn stormtrivs på både förskola och i skolan. I vintras åkte de skidor nästan varje dag, både på idrottslektionerna, på fritids och efter skolan. Yngsta dottern lärde sig åka längd både på byskidskolan för de minsta barnen och på förskolan. När det är 10 meter till Funäsdalens nya gondolbana från skolan och 100 meter till längdspåren från förskolan är det lätt att vara aktiv hela dagarna.

DSC_0530Min löparstig häromdagen. Snö på morgonen och vackert på fjället.

Men finns det inga nackdelar med att flytta från Stockholm till Funäsdalen undrar säkert någon? Att vakna den 17 maj med tio centimeter snö på gräsmattan gör inte ens en snöälskande familj lycklig. Men några timmar senare hade snön smält bort och solen tittat fram bakom fjällen som fortfarande är snötäckta och fortfarande bjuder på topptursupplevelser på skidor. Till sommaren ser vi fram emot många fina cykelturer med MTB, lugna fiskekvällar, kanotäventyr, fjällvandring och mycket mer. Och inte en sekund ångrar vi vårt beslut att flytta. Vardagen har blivit äventyr och äventyr vardag.

Förresten, har du läst senaste numret av Outside? Där skriver nya chefredaktören Daniel Breece en artikel om vår flytt till ett äventyrligare liv. Du hittar den här eller längst ner på den här sidan.

DSC_0534Det torkar upp snabbt även om det ligger snö kvar på sina ställen.

DSC_0556Snart är det på riktigt dags för MTB-säsongen.

 

Ett svar till “Tankar om livet i fjällen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: