Sommar i fjällen

DSC_1211
Hej bloggen. Det var länge sedan. En hel sommar har gått. Vår första sommar som fjällbor.

Sommar på Gotland? Sommar i fjällen? Vi är lyckligt lottade med valmöjligheten. Att välja mellan att tillbringa sommaren hemma i Funäsfjällen eller i vår lilla strandbod på östra Gotland. I somras blev det knappt fyra veckor för mig och barnen på Gotland innan vi alla längtade tillbaka hem till Funäsdalen. Det här är vår första sommar som fjällbor och sommaren är kanske det som jag funderade mest över innan vår flytt. Vi var visserligen i Funäsdalen förra sommaren. Men då var det värmebölja och nästan 30 grader varmt. Och vi låg på sandstranden vid sjön Lossen för att svalka oss. Det är knappast representativt för en fjällsommar… Är det kallt jämt? Finns det någonting att göra för hela familjen? Kommer vi bli uppätna av knott och mygg?

DSC_1489
Så här några dagar in i september ska jag försöka summera en sommar full av äventyr. Ja, det är kallt i fjällen på sommaren. Ja, det snöar. På morgonen den 14 juni vaknade jag av att regnet smattrade hårt mot plåttaket. Det spöregnade. Men så tystnade det och jag, i tron att nederbördsmängden avmattats, drog upp rullgardinen. För att blicka ut över stora vita snöflingor som föll mot marken. I söndags, den 6 september, snöade det igen. På toppen av Ramundberget visserligen och bara en kort stund. Men ändå en föraning om att snart faller det vita guldet åter mot marken och en ny skidsäsong är igång.
DSC_1576

En sommar i fjällen bjuder på äventyr. Vi har paddlat kanot och kajak. Köpt säsongskort till gondolen på Funäsdalsberget och nött den svarta fina MTB-leden några gånger varje vecka. Sprungit långa sträckor i fjäll som bara ligger 10 minuter hemifrån. Vi har plockat hjortron, fiskat, vandrat, ätit våfflor, tältat och klättrat i berg. Nästan varje dag ger vi oss ut för att upptäcka något nytt. Ibland hela familjen tillsammans, ibland som ett sätt att få egentid med ett av barnen i taget.

Sommar i fjällen är inte så kallt som jag trodde. Visst, det snöade i juni. Men vi har haft värme. Och sol. Mycket sol. Min känsla är iallafall att solen skiner mer här än i storstan. Men kanske hänger det ihop med att här är vi ute mer. Att här skiner solen längre på kvällarna och tidigare på mornarna.

DSC_1428
Ett av mina finaste sommarminnen är från en tälttur som jag gjorde med yngsta dottern som är 5 år. Hon gillar inte riktigt att gå så långt och är inte helt trygg med tältet än. Så vi tog en eftermiddagstur upp på fjället från Fjällparkeringen i Tänndalen. Därifrån är det en kort bit till kalfjället och där finns en bäck som roar länge. Vi gick bara några hundra meter innan vi slog upp tältet vid en liten sjö och lagade vår middag. Solen kom fram och torkade vårt regnvåta tält. Vi njöt av stillheten i några timmar innan vi kröp ner i sovsäckarna och jag läste sagor för dottern och hennes 2 gosedjur.

Ett annat fint minne är när jag och äldste sonen tog våra MTB cyklar och hojjade från Ljungdalen till Helags fjällstation. Där njöt vi bastu och bad på Helags relax, 3-rätters middag och en skön sömn för att dagen efter cykla vidare till Fältjägarstugan. Att få visa upp fjällvärldens storslagenhet, dessutom på cykel, för mina barn är helt fantastiskt. Att se sonen lära sig hur man hjälps åt, bär in vatten, bär ut slask och går och lägger sig tidigt i en fjällstuga är magiskt. Sista dagen på cykeläventyret var tuffast. Och roligast. Med kvicksilvret runt 2 grader, regn och stark vind cyklade vi ner från Fältjägaren mot Ramundberget. Turen bjöd på både tårar, lera och frusna tår. Men belöningen kom på slutet – en fantastiskt härlig stig utförs ner mot Ramundberget.

Sommar i fjällen. Mycket mer än vad jag hoppats på. Nästa sommar blir det nog ännu färre Gotlandsveckor till förmån för mer och fler äventyr i fjällen.

Välkommen tillbaka till bloggen. I höst kommer inläggen lite tätare än under sommaren. Kika tillbaka snart igen för ett inlägg om min premiär som MTB-researrangör i helgen som just varit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: