Till Helags på cykel

DSC_1773
Sveriges högsta berg söder om Polcirkeln heter Helags. Det mäktiga berget syns från stora delar av Funäsdalen och är lättillgängligt från näraliggande Ljungdalen.

Ett bra sätt att upptäcka området är på MTB och att ha möjlighet att göra det en solig fredag en vacker höstdag är fantastiskt. Vi startade turen med bil till Torkilstötens lift där det finns en stor parkering vid foten av berget (som dessutom är gratis). Egentligen är det en vinterled som går från Torkilstöten och in till Helags, men den är oftast torr och fin och fungerar alldeles utmärkt på sommaren.

DSC_1779
Turen startar tufft med en brant stigning i liftgatan, 150 höjdmeter upp till 1015 m.ö.h. Fördelen med att ta den här vägen istället för via Kläppen som är betydligt vanligare att starta vid är att alla höjdmeter avverkas i starten av turen. Från toppen av liften är det knappt 8 kilometer fantastisk stigcykling till den punkt där vinterleden möter sommarleden som kommer från Kläppen. Inga stigningar att tala om och bara ren njutning med mäktiga Helags som kommer närmare och närmare för varje skön cykelkilometer som tillryggaläggs.

DSC_1791
Lederna möts där det är 4 km och 100 höjdmeter kvar till Fjällstationen. Väl framme på fjällstationen åt vi gulaschsoppa till lunch innan vi vände tillbaka igen. På tillbakavägen valde vi att cykla sommarleden som sluttar svagt hela vägen ner till parkeringen i Kläppen. Den sista biten går genom björkskog och ner i Kesudalen förbi Kesusjön där vi stannade för ett väldigt svalkande dopp. Cyklar man på årets finaste dag så är ett dopp i en fjällsjö givet. På nervägen är det ganska mycket spång. Och dessutom en del spång som går i trappor. Både utförs och uppförs. En rejäl utmaning både för balansen och för modet. Efter 12 kilometer är all eventuell spångest som bortblåst!
DSC_1803

Från Kläppen är det några kilometer grusväg och en ganska dryg uppförsbacke kvar tillbaka till bilen i Torkilstöten. Om man vill kan man istället parkera i Kläppen och börja med grusvägen. Totalt är turen cirka 28 kilometer lång och det kan ha varit årets finaste cykeldag…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: