En barnfamilj på surfsemester i Marocko

P1030688
Höstlov i Sverige. Kanske den dyraste veckan på året att åka på utlandsresa. Men i Norge har de sitt höstlov tidigare så från Oslo fanns det bra pris på flyg till Marrakech i Marocko.  Gardermoen ligger dessutom närmre oss än Arlanda och därifrån flög hela familjen, två vuxna och tre barn, till Marrakech för knappt 10 000 kr t/r. Lägg till kort flygtid, solsäkert, bara en timmas tidsskillnad och lätt att göra sig förstådd på franska och vi hade hittat ett perfekt resmål för oss.  Vi hade knappt någon semester tillsammans i somras så vi hade sedan tidigare bestämt oss för ta lite extra ledigt och vara borta två veckor.

Då återstod frågan, vad gör en äventyrsälskande barnfamilj i två veckor i Marocko? Google gav snabbt svaret. Man surfar. Och klättrar. Och rider. Och cyklar. Och besöker übercoola staden Marrakech.

P1030730
Första veckan bokade vi in oss på ett surfläger för att utforska om surf kunde vara något för oss. Achmed från vårt surfcamp hämtade oss på flygplatsen i Marrakech i en ny Dacia Lodgy. 7-sits och gott om plats för bagage. Han hade till och med tagit med sig en barnstol till 5-åringen, något som vi definitivt inte varit bortskämda med på långresor i Asien. Bilresan till den lilla byn Tamraght strax utanför Agadir tog lite över tre timmar och gick genom enormt vackert landskap, över bergen och fram till havet. Vi bodde på ett enkelt men fräscht vandrarhem där både frukost och middag ingick. Till frukost var det någon slags ägg, bröd, smör, sylt, ibland flingor, kaffe, te eller varm choklad. Lyxfrukost enligt barnen som är ovana vid att få vitt bröd och sylt, torftigt tyckte jag som gärna äter en rejäl frukost, särskilt innan den fysiska prövning som väntade oss på surfbrädorna.

Våra surfinstruktörer (och barnvakter skulle det visa sig) Yassine och Rachid mötte upp oss vid frukost och vi fick prova ut våtdräkter innan vi packade in oss i surfbussen för att åka till dagens break. Säkerhetsmedvetna svenskar som vi är spände vi fast alla barn i säkerhetsbältena men innan vi lyckats klämma ihop två barn i ett bälte var vi framme på stranden på andra sidan vägen. Här går man tydligen inte i onödan.

Yassine, bördig från en beduinfamilj i Sahara, var vår instruktör. Och medan han gick igenom grunderna i surfandets konst och ledde en uppvärmning så lekte Rachid med 5-åringen på stranden. Hon var i himmelriket! En cool surfkille med rastahår och sandleksaker. Helt för sig själv. Och lite senare även en minihäst som hon fick rida på längs stranden. Bättre barnvakt kan man inte få. Lägg till att hon fick lära sig lite arabiska och engelska och hennes dag var gjord.

P1030710P1030725
Surfen då? Hur det det? Killarna som är 9 respektive 11 år gamla lärde sig i princip direkt att se vilken våg de skulle fånga, paddla och ställa sig upp på. Känslan att se sina barn lära sig vågsurfa var helt magisk! Jag tyckte det var svårt att hitta känslan först, att välja rätt våg, att paddla tillräckligt fort och att ställa mig upp vid rätt tillfälle. Men efter lite bra tips från coach Yassine så klarade även jag att surfa. Faktum är att efter fyra dagar på brädan så kunde jag både tajma vågen, öka farten ståendes och styra hjälpligt. Någon hade sagt till mig innan resan att surf var beroendeframkallande. Jag som älskar fruset vatten i form av snö och is och är beroende av skidåkning trodde inte riktigt att det surfbacillen skulle drabba mig så hårt. Men så fort jag hoppat av en våg kämpade jag mig ut igen mot brytet. Med värkande armar och tunnelseende. Ut till en ny våg och en ny möjlighet att fånga ögonblicket då vågen bryter.

Femåringen då? Hur gick det för henne som fick stanna på stranden med barnvakt? Hon tröttnade ganska snart på sandleksaker och ville prova att surfa. Och efter tio minuter i vattnet stod hon upp själv på brädan. Tydligen finns det ingen nedre åldersgräns för att klara av att surfa. Och ingen övre heller skulle det visa sig på vårt surfcamp där australiensaren Roger bodde. Han hade långt vitt hår, var en bra bit över sextio år och hade surfat i över femtio.

P1030705P1030830

Efter långa surfdagar och skönt häng på stranden åt vi gemensam middag på vandrarhemmet. Ett härligt upplägg där resenärer (bara surfare) från hela världen samlades kring ett lågt matbord med liggsoffor för att äta marockansk mat lagad av husets matmor. Efter maten hjälptes alla åt att duka ut och sen följde sköna kvällar av bokläsning, surfsnack och rugbymatch på TV. Bara det var en upplevelse för barnen, att umgås på engelska och franska och att lära känna nya, ibland lite udda, människor.

P1030809
Jag såld på surf och googlar redan efter nästa resa. Barnen är bitna de med och vi har upptäckt (ännu ett) gemensamt intresse som gör att vi som familj kan hitta på äventyrliga saker tillsammans under många år framöver.

Låter det intressant med surfsemester med barnen? Hör av dig till mig så förmedlar jag kontakt till bra instruktörer och boende som passar barnfamiljer!

Vecka två i Marocko tillbringade vi i Atlasbergen på en berbercamp. Mer om det i nästa blogginlägg om några dagar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: