Klättring, ridning, MTB och trailrun i Atlasbergen – Fortsättningen på äventyrsresan till Marocko

amanar-1
På höstlovsresa i Marocko del 2. Fortsättning på drömhöstlovet i Marocko.

amanar-2
Efter en vecka med intensiva surfdagar i lilla Tamraght utanför Agadir var det dags att byta Atlanten, salt och surfbrädor mot Atlasbergen, klättring, ridning och trailrun. Vi bokade samma taxikille som på hitresan, Achmed, som lugnt och fint körde oss de trettio milen från kusten upp till bergen.

Där hade vi bokat fyra dagar på ett Berberinspirerat äventyrscamp, Terres d’Amanar. Jag hade varit där två gånger tidigare, och sönerna hade varit där varsin gång. I Atlasbergen är luften klar och stjärnhimmelen gudomligt vacker tack vare få ljusföroreningar. På dagarna klättrade vi i anläggningens många höghöjdsbanor, åkte zipline över ravinerna och red på pigga arabhästar bland berg och kullar.

Terre d’Amanar tar emot både dagbesökare och övernattare. Vi man bo över väljer man mellan fantastiskt fina tält i berberstil eller lyxiga bungalows med egen terass och dykavstånd till poolen. Allt byggt med största hänsyn till naturen, med ekologiska och naturliga material och genom att anlita lokal arbetskraft. Heja dem!

P1030900P1030950
De har fem eller sex olika höghöjdsbanor med olika svårighetsgrader. Den enklaste är för barn från 3 år och yngsta dottern som är 5 år mästrade med enkelhet sele och karbiner och att balansera mellan träden. Höjdpunkten var en pulka på lina mellan två träd! De äldre barnen klättrade högt uppe bland träden och fick verkligen testa sin balans och sitt mod på banornas utmaningar. Äldste sonen som snart blir 12 år fick även prova anläggningens häftigaste attraktion, ziplines och balansgångar som går magkittlande högt över marken och som längst är över 300 meter långa.

P1040010DSC_2155
Min höjdpunkt i bergen var när hela familjen drog ut på ridtur tillsammans. En timme i både skritt och trav där alla red själva utan ledare, även lilla femåringen som inte är särskilt ridvan. Det värmer i en gamla hästjejs mammahjärta. Som bonus drog jag och äldste sonen ut på en längre tur, två timmar i höga berg i hög fart. Vi såg bland annat ända bort till Marockos högsta berg Toubkal vars snöklädda topp reser sig 4167 meter över havet. Det berget åker vi gärna till nästa gång.

Terre d’Amanar är ett helt fantastiskt ställe som jag gärna återvänder till fler gånger. Här finns mängder av äventyr, god mat som intas i traditionella berbertält och lugn och ro vid poolen. Är du sugen på att åka hit och vill ha mer information om stället så hör av dig till mig – jag hjälper gärna till.

BungalowTERRE D'AMANAR, TAHANAOUTE, 35 KM AU SUD DE MARRAKECH, MAROC PHOTOS : PATRICK FORGET / SAGAPHOTO.COM
(De två första och de två sista bilderna är lånade från anläggningens webb)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: