En kort långfärdsskridskosäsong och säsongens sista bad

 

12242813_10153157706150143_2117226878_o
Foto: Mirja Lindberget

Förra veckan slog kylan till ordentligt här i Funäsfjällen. Det betydde, förutom att vara ett säkert tecken på att den riktiga vintern var i antågande, att snökanonerna kunde starta på allvar och att isen la sig på många av sjöarna. Så även om de flesta längtade efter att det riktiga vita guldet skulle falla från Kung Bore så hoppades jag på åkbara isar innan snön föll. Mina önskningar besannades och i lördags morse när jag tittade ut genom köksfönstret såg jag flera åkare ute på Funäsdalssjön.

Via Facebook fick jag kontakt med en tjej som ville hänga med mig och testa isen på sjön. Raskt fick jag ihop all utrustning som legat i dvala sedan förra julen, innan vi flyttade till Funäsdalen. Långfärdsskridsko är en säker aktivitet så länge du följer de tre viktiga: sällskap, kunskap och utrustning. Sällskap är självklart. Kommer du ut på tunn is och går igenom så är ditt sällskap din livförsäkring som kan hjälpa dig upp. Kunskap är lika självklart, med rätt kunskap kan du bedöma om isen bär och var den är svagare (rännor, utlopp etc). Slutligen rätt utrustning. Lika självklart det. En ryggsäck (ca 35-40 liter) som innehåller fullständigt ombyte förpackat i vattentäta påsar (jag använder drybags), ispik, isdubb och räddningslina som är fäst så att du kan kasta den även om du ligger i en vak. Din ryggsäck ska även ha midje- och grenrem så att den inte åker upp över axlarna om du hamnar i vattnet.

Om du saknar något av ovanstående – leta reda på kunnigt sällskap att åka med tex via Friluftsfrämjandet eller någon skridskoklubb.

DSC_2352Vi fick en fin premiärtur på Funäsdalssjön. Isen var runt 5 cm tjock men tunnade ut på sina ställen. Vi hittade en fin åkränna som vi körde några varv på. Solen sken och isen sjöng under skridskorna.

DSC_2359Dagen efter fick jag sällskap av ytterligare två nya bekantskaper som även de längtade ut på isarna. Vi körde ner mot Kärringsjön i Rogenområdet men stannade innan vi kom ända fram och kollade hur isarna på Västra och Östra Vattnan var. Kring 5 cm även där så vi åkte först på Västra Vattnan där det låg någon centimeter snö. Under snön var isen spegelblank och fantastiskt fin att åka på. Men även här tunnande den ut betänkligt när vi åkt några kilometer. Vi vände, fikade och gick över vägen till Östra Vattnan. Där var isen lite tjockare och riktigt, riktigt njutbar. När ljuset nästan försvann och snömolnen tornade upp sig lämnade vi isen lyckliga av ännu en fin skridskodag.

DSC_2366Dag tre på skridskosäsongens premiärdagar varslades stora mängder snö med start vid lunch. Jag fick med mig Jenny som även varit med under söndagens tur och vi drog till Ljusnedalssjön där vi hört att det varit fin is dagen innan. Isen var ännu tjockare idag, kring 7 cm, och erbjöd fin åkning invid strandlinjen. Efter några kilometer skiftade isen karaktär. Jag åkte sist men stannade upp och pikade ordentligt. Isen var helt klart svag. Jag ropade till Jenny att det tunnade ut, hon stannade och pikade även hon samtidigt som isen knakade till och Jenny brakade långsamt igenom. Jag backade så att inte även jag skulle hamna i vaken utan stod kvar på tjockare is. Hon stod på botten i midjehöjd och kunde med några hugg ta sig upp själv med hjälp av isdubbarna utan att jag behövde kasta ut min räddningslina till henne.

Snabbt in till land där det var lite mer vindskyddat och med min hjälp fick Jenny på sig torra kläder, strumpor med plastpåsar påoch varm dryck. Värst var nog fötterna som blivit rejält kalla. Vi drog snabbt ut på isen igen för att få upp värmen men undvek lite noggrannare de svaga partierna nu. Efter plurret fick vi någon timmes åkning innan snön drog in. Under eftermiddagen och kvällen snöade det över 20 centimeter så det var nog säsongens första och sista skridskohelg här i Funäsfjällen.

DSC_2369Sist men inte minst. Det tål att upprepas. Åk med sällskap, kunskap och rätt utrustning så är långfärdsskridsko en helt fantastisk naturupplevelse!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: