På topptur med Hurtigruten

DSC_0898

I slutet av förra året sökte norska äventyrsresearrangören Hvitserk efter en testresenär som skulle testa om Norge och Hvitserk levde upp till vad de lovade. Jag sökte såklart och blev jublande glad när jag i februari fick veta att jag var den lyckliga utvalda och skulle få hänga med på Topptur med Hurtigruten i Nordnorge.

Turen utgick från Tromsö där vi möttes upp turklara på flygplatsen på morgonen för att köra till dagens första topp – Andersdalstinden 1221 möh. Solen strålade mot oss från en klarblå himmel. Alla var på toppenhumör och dagens topp bjöd på en vacker uppstigning med några spännande passager där vi behövde klättra med skidorna på ryggsäcken och några passager där jag var glad att skarjärnen var med. För varje höjdmeter vi avverkade uppåt blev utsikten bara vackrare och vackrare.

Skidåkningen ner från Andersdalstinden var brant och bitvis utmanande. Snön varierade mellan packad kartong och mjuk fluffig kallsnö. Väl nere vid havsnivå igen packade vi in oss i bilarna och körde mot vårt första övernattningsställe i närheten av Lyngseidet i Lyngsalperna. Vi serverades en rejäl middag bestående av fisksoppa och kungskrabba innan vi somnade ovaggade i en mysig timmerstuga.

Dag två var målet Rörnestinden på 1040 möh. En lika sagolikt vacker tur som dagen innan och som avslutades med den här utsikten över Lyngsalperna och Ullsfjorden:

P1040221

Vår grupp bestod förutom av mig av ett svenskt par, två norska tjejer och en i Norge bosatt tysk tjej. Vi guidades proffsiga toppturs- och telemarksentusiasten Håvard. Medan alla hade stor skid- och friluftsvana så gjorde två av deltagarna några av sina första toppturer under resan. Turerna gick i lugnt tempo där fokus snarare var på upplevelsen och gemenskapen än att avverka många höjdmeter på så kort tid som möjligt. Perfekt tyckte jag som var lite sliten efter en lång vintersäsong!

DSC_0936DSC_0941

Efter en härlig nerfart från Rörnestinden körde vi ombord på en bilfärja i Lyngseidet för att lite senare ta Hurtigruten från Skjervøy till Harstad. Ombord på båten serverades vi en helt fantastisk middagsbuffé vid kaptensbordet (fast vilken mat smakar inte fantastiskt efter en heldag på tur…?!). På natten sov vi i dubbelhytter och efter en rejäl frukost körde vi av båten i Harstad för att sedan köra vidare den vackra vägen mot Lofoten och dagens topptur på Kvittinden i Lofoten. Lofoten. Jag visste ju att det skulle vara vackert här. Men så här vackert?! P1040289Ja, det gäller hela turen. Hela Nordnorge tar andan ur en. Det går helt enkelt inte att gå fort uppför berget eftersom en hela tiden behöver stanna och begrunda allt det vackra. Som bara blev vackrare och vackrare ju högre upp vi kom.

I Lofoten bodde vi på i friluftskretsar välkända Klatrekafeen i fina Henningsvaer mellan berg och hav. Vi serverades en enkel men god klassisk nordnorsk rätt – Bacalao med torrfisk. På tal om torrfisk, hela Lofoten är full av den. Vid varje husknut och varje ledig öppen plats hänger de på tork. Torrfiskarna.
DSC_0967

I Henningsvaer passade jag på att ta en vilodag från toppturandet. Jag ägnade dagen åt att strosa runt i den fina lilla byn, äta en grym räksallad med Lofotenräkor och att sitta länge på en sten och se ut över det fantastiskt vackra havet och de magiska bergen.

Från Svolvaer i Lofoten seglade vi med Hurtigruten till Finnsnes för att sedan köra ut mot Senja och våra två sista topptursdagar. Vi bodde i lilla Mefjordvaer där bergen tar slut och havet tar vid med denna magiska utsikt från sovrumsfönstret:DSC_1011

De sista två dagarna var lika magiskt fina som alla andra. Strålande sol, sockersnö, magiska berg och härliga turkompisar.

Tack Hvitserk för möjligheten att få uppleva Nordnorges mytomspunna berg och båtar. Tack fina turkompisar för nya vänskaper, härliga samtal och grym skidåkning. Och tack bästa guiden Håvard för trygg och rolig guidning!

Om Norge och Hvitserk levde upp till vad de lovar? Det lovar jag att de gör. Testa själv!

DSC_1014

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: