Säfsen på MTB

Förra veckan var mina två söner på läger på Snowcamp i Säfsen. Ett coolt ställe med enorma studsmattor, foampits, skidhopp ner i vatten och annat kul för hopp- och leksugna ungdomar från 10 år och uppåt. Det var inte mindre än 12 barn från Funäsdalen på samma läger och jag och ett par andra mammor från byn valde att hyra en stuga i närheten istället för att köra hem under lägerveckan. Ett bra drag visade det sig då min yngste gärna ville sova med mig istället för i en sovsal med 69 andra barn…

imageSåhär kul är det på läger på Snowcamp

Vi fyllde dagarna med cykel på Säfsens många MTB leder. De lovar stort i sin marknadsföring. 350 km MTB led med varierande svårighetsgrad. Och de har gjort det helt ok. Lederna är välmarkerade och bra beskrivna i en gratis cykelkarta. Mina cykelkompisar hade inte så stor vana vid stigcykling men klarade ändå två av de kortare (11 resp 13 km) röda lederna med glans. Det var rolig stigcykling med inslag av lite tekniska partier med sten och rötter, en del höjdmeter upp och roliga utförspartier.

image
I slutet av röda leden Borkhöjden 13 km (markerad som blå i terräng men röd på kartan)

En av dagarna drog jag iväg själv på en längre röd tur. Kullern runt som var 35 km (och med en felkörning blev den dryga 40 km…). Ett parti följde den turen från dagen innan fast bakläges några kilometer. Sen var det grusväg. Och mera grusväg. Tråkig, stenig grusväg med vass sprängsten. Enda anledningen att markera turen som röd var den mentala utmaningen i att cykla oändliga kilometer på grus mitt i skogen. Inte ens miljön var vacker utan det var ändlös produktionsskog och hyggen.

En titt i cykelkartan på övriga leder, som vi i och för sig inte provade, ger en vink om att det är mycket grusväg där också. Och såklart kan det vara roligt att känna vind i håret och susa fram på hårt packat grus. Men inte i all oändlighet. Och inte på vass sprängsten.

Sista dagen tog vi en grön tur, Tyfors runt 28 km, som delvis gick längs den nedlagda järnvägen Säfsbanan. Den erbjöd härlig cykling som passar MTB nybörjaren i en lagom distans i mestadels vacker terräng. Men även den masade sig fram på många kilometer vass grusväg på tillbakavägen…

Betyget för Säfsen MTB blir 4 av 10. Bra organiserat och välskyltat. Men tråkigt.

Helhetsbetyget för anläggningen dras ner lite mer av middagsupplevelsen sista dagen på Hyttan Bar & Kök. Vi åt den karibiska buffén som i beskrivningen lät god men i verkligheten var en smaklös geggig historia med mat tillagad utan känsla.

Neggigt inlägg? Snart kommer ett till från MTB cykling och vandring i riktiga fjäll… Alltså från Funäsfjällen 😉 Och på torsdag drar hela familjen till Trysil för att vara testpiloter i Naturens Førnøyelsespark!

imagePaskaberget runt är en röd 11 km lång led med inslag av ganska mycket sten

 

2 svar till “Säfsen på MTB”

  1. Intressant rapport från Säfsen! Vi har också en snowcampande son och har därför varit där en del vi också. Har dock inte testat nån hel cykel-led men cyklat lite ”här och var”. En kul grej i Säfsen är även deras Vildmarkslekplats som framförallt innehåller en klätterbana typ höghöjdsbana fast på marknivå (och gratis…). Kul även för mammor, tycker jag 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: