MTB camp för tjejer i Ramundberget

För nästan ett år sedan började Lina Jelk och jag planera för ett camp med MTB och cykelmek i fjällvärlden, endast för tjejer. Vi ville att fler tjejer skulle få uppleva cykling på fantastiska fjällstigar med milsvidd utsikt och vi ville att fler tjejer skulle känna sig säkra på enklare mekåtgärder som en kan behöva fixa när en är på långtur i fjällmiljö.

Förra helgen var det äntligen dags, ett härligt gäng förväntansfulla tjejer möttes upp torsdag kväll för att lära känna varandra, prata om förväntningar och äta middag tillsammans. Campet arrangerades i samarbete med Ramundberget där vi bodde bekvämt i lägenheter och serverades riklig och vällagad mat, perfekt att slippa laga mat själva efter långa dagar på cykeln.

14012227_10153681131896218_1880079852_n14017799_10153681132036218_1780781151_n

Vi startade första dagen med ett kortare teknikpass där vi övade på framhjulslyft, bunny hop, cykla över smala – och smalare – spänger, cykla slalom och att cykla på en simulerad smal och djup stig. Alla övningar var konstruerade för att tjejerna skulle känna sig säkrare i situationer vi ofta möter ute på stigarna här i fjällen. Efter någon timmes teknikträning var det dags för helgens första tur. Vi cyklade längs Ljusnans södra strand till Klinken och tillbaka längs Ljusnans norra strandbank. En tur som erbjuder lite av varje, både lång och smal spång, branta uppförspartier, kort men stökig utförscykling, smala och djupa stigar som går i slalom i björkskog och längre flowiga partier på längdspåren. En perfekt tur att starta med för att känna på cykeln, miljön och få in den rätta känslan.

DSC_0497

Efter en rejäl lunch från buffén på Mor Britas på Ramundberget tog vi liften upp till toppen för att komma snabbt upp över trädgränsen till den riktiga fjällmiljön. Eftermiddagens tur bjöd på ännu fler utmaningar, med smala och hala spänger, lite regn och en hel del stökig terräng med sten och smal stig. En av deltagarna hade aldrig varit i fjällen förut och heller aldrig sett en ren. Så lyckan var total när fjällens vidder öppnade upp sig vid liftens topp. När vi stannade för att ta bilder visade sig även helgens första ren. Något som vi skulle se många fler av innan helgen var slut.

DSC_0499

Turen var djurrik och nere i skogsterrängen träffade vi en sällskapssjuk ko som följde oss någon kilometer och ett stort gäng getter tyckte våra cyklar var så spännande att de sprang tillsammans med oss en lång stund.

DSC_0520

Ett av målen med helgen var att lära oss så mycket som möjligt om cykelmek och cykelskötsel av Lina som till vardags arbetar som chef över cykelmekanikergruppen på Idre Fjäll. Så efter turen var det dags att lära oss tvätta cykeln ordentligt. Inte bara spola av, utan avfettning med kedjetvätt, vaxning av kedjan, insmörjning och många andra bra tips och trix.

DSC_0529DSC_0537DSC_0541

Dag 2 bjöd på sol, varmt i luften och näst intill vindstilla. En perfekt dag för en tur till Helags. Vi utgick från Torkilstötens lift där vi parkerade bilarna. Vi puttade cyklarna upp i liftgatan och kom i snabbt upp i högfjällsmiljö för att kunna cykla hela turen fram till Helags Fjällstation ovanför trädgränsen på fantastiska stigar med många utmanande spänger. Några satsade allt och cyklade över varje spång, några cykelsprang och några gick. Det fina med en tjejcykelhelg är att det inte blir någon press eller hetsig stämning. Utan alla utmanar sina gränser på sina villkor utan att det blir någon machostämning.

DSC_0559

På fjällstationen åt vi våfflor och drack kaffe och vilade trötta ben. Där mötte vi även ett gäng norska killar som cyklat från Storlien, via Sylarna och skulle vidare ner till Ramundberget. De fnittrade som tonårstjejer när de såg att vi var ett stort gäng cykeltjejer som rullade in. Och sorlet steg när de förstod att vi skulle ses igen till kvällen på samma restaurang.

Turen ner från Helags gick via Kläppen och bjöd på fantastisk utförscykling med många glädjetjut! I bilarna hem lyssnade vi på OS radio som direktsände från MTB-loppet. Jublet när Jenny Rissveds cyklade hem OS GULD visste inga gränser! Vilket avslut på en oförglömlig dag på MTB. Vi firade både OS guld och campavslut med trerätters middag, bubbligt vin, skålar och skratt sista kvällen på Fjällgårdens mysiga restaurang. 

DSC_0563DSC_0586Hanna klarar utförsspång med glans!

DSC_0598

Dag tre vaknade vi till ösregn och kyla. På programmet stod som tur var mekclinic med Lina. Med tillgång till gott om plats inomhus och flera mekställ blev det en prova på session där vi bröt kedjor, provade snabblås, ställde in växlar, bytte bromsbelag, lagade punka både fram och bak och pumpade dämpare. Vi  kom till insikt om vilka verktyg som funkade och vilka som i och för sig var lätta att ta med men som inte dög till något när de verkligen skulle användas. Vi var flera som direkt beställde nya verktyg och några funderade över när det var dags att investera i en helt ny cykel. Och sist men inte minst, det går att meka med cykel även med långa snygga naglar ;)!DSC_0609

3 svar till “MTB camp för tjejer i Ramundberget”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: