Skridskopremiär

dsc_0841Långfärdsskridskopremiär 14 oktober 2016. Det är rekord, iallafall för mig. Isarna började lägga sig förra helgen och jag har i veckan isspanat både på Anderssjöarna (i onsdags ca 1-5 cm is, en del öppet) och Stentjärnarna (i torsdags, 2-4 cm is). Igår fredag drog jag och två vänner ut, utrustade med ispik, isdubb, kastlina och ryggsäck med vattentättförpackat ombyte och grenrem. Jag har även en karbin på min ryggsäck/kastlina för att underlätta vid räddning.

Vi testade först att åka på Glän nära norska gränsen. Isen låg åkbar redan i ån vid vägen. Några härliga skär blev det innan ån låg öppen där det strömmade på mer. Framme vid sjön var det is. Men tunt… Bara 2-4 centimeter och isen sjöng med ett härligt och läskigt tunt ljud. Vi åkte längs kanten några hundra meter. Kalle var modigare och åkte längst. Men vi avbröt ganska snart och åkte till Ljusnedalssjön där vi visste att det åkts dagen innan och där isen legat i flera dagar, iallafall på delar av sjön.

dsc_0836Wow. Vilken is! Helt magisk. Helt svart eller genomskinlig där det var grunt, blank och hård. Isen var mellan 2 och 5 cm tjock och absolut hållbar för skridskoåkning med försiktighet. Då menar jag, ge dig inte ut om du inte har: A: koll och kunskap B: sällskap och C: rätt utrustning. Är du tveksam till vad rätt utrustning är, gå en kurs eller åk med en erfaren vän. Is är magiskt men farligt om en inte vet vad en gör…

Vill du se mer? Kolla filmen jag klippte ihop:
https://www.youtube.com/watch?v=IYPNv5E16lQ 

dsc_0797
Stentjärnarna 13 oktober

dsc_0771Anderssjöarna 12 oktober

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: