På miniexpedition med Sydpolsäventyraren Johanna Davidsson

På julafton 2016 skidade Johanna Davidsson i mål på sin expedition till Sydpolen efter nästan 39 dagar ensam ute på de antarktiska vidderna. Hon gjorde det dessutom på världsrekordtid! Jag har träffat Johanna på Vildmarksmässan ett par gånger tidigare, när hon tagit emot priset för Årets Kvinnliga Äventyrare (en utmärkelse hon vunnit TVÅ gånger på tre år).  En av Johannas sponsorer, fjällhotellet Fjällnäs, bjöd in henne att både berätta om sitt äventyr och även ta med sig gäster ut på en miniexpedition idag och då var jag medbjuden.

Min roll idag var att vara motvikt till Johannas extremäventyrande och berätta om mitt äventyrsprojekt 365 Vardagsäventyr. Ett äventyr är ett äventyr när det känns som ett äventyr. Och det är bättre att komma ut och göra ett litet äventyr än att stanna i soffan och drömma om det där stora äventyret som kanske aldrig blir av.

Ett av mina starkaste intryck från dagen med Johanna är hennes otroligt positiva attityd. En av gästerna frågade henne hur mycket det blåste som mest:
– Inte så mycket, kanske 15-20 m/s.
Men senare berättade hennes pojkvän Kristoffer för mig att han följt de andra expeditionerna som var ute samtidigt. När Johanna berättat om bra väder, sikt och en fantastisk dag beskrev de vindstyrkor uppemot 35 m/s och ”en av de värsta dagarna någonsin”. Det säger en hel del om vad en positiv attityd gör för resultatet.

En av mina favoritbilder i Johannas presentation (se henne föreläsa om ni har möjlighet, hon är grym!) är ett foto på henne och 6 brittiska militärer som skidade samma sträcka med start samma dag. De kom i mål någon dag efter henne och på bilden syns 6 jättestora män och en liten Johanna i mitten. Hon valde att lägga en liten annan kurs än övriga expeditioner för att få vara ensam. Jag tror inte att det var kursvalet som gjorde att hon kom in först, utan den helt otroligt positiva attityden (och förstås en enorm kunskap, erfarenhet och styrka).

Tack Johanna och Fjällnäs för att jag fick hänga med er idag! Inspirationen för att planera en egen långexpedition är hög nu.

Johanna Davidsson och Fjällnäs Explores guide Kalle Johansson visar hur det går till att läsa karta och ta ut kompassriktning

Guide-Kalle berättar om snölager och lavinrisker

Johanna visar hur ett tält sak sättas upp när det blåser kraftigt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: