Ensamvandring

DSC_4280Tre dagar, tre toppar, tre nätter. Som jag har längtat efter denna tur. Äntligen blev den av, när det var på håret att vandringssäsongen var över. Egentid på fjället i dagarna tre, utan annat sällskap eller möte än 100-tals renar.

DSC_4294Målet med turen var att få vara just själv. Efter månader av mycket jobb, både guidningar, konsultjobb och många föreläsningar, intensiva familjetider och många besök så behövde jag paus. Och ett möte med mig själv. Med tältet packat och mat för några dagar gav jag mig av tisdag eftermiddag upp mot Axhögarna. Kvällen blev sådär magisk som få kvällar blir. Helt vindstilla, inte ett moln och en solnedgång som avnjöts kring 1100 möh som om jag satt i ett flygplan. Natten som följde var troligen den tystaste natt jag någonsin upplevt i ett tält, nästan skrämmande tyst med bara renarnas grymtanden då och då.

Nästa morgon befann jag mig mitt i molnen. Sikten var nästan obefintlig och det var lika tyst som dagen innan, som att vara inbäddad i bomull. Det dröjde till långt in på eftermiddagen innan molnen lättade och sikten blev mer än 50 meter. Det blev ett bra tillfälle att öva kompassnavigering och avståndsestimering… Ett annat av målen med min vandring var att göra några toppturer. Så jag trotsade molnen och gick upp på både Stor- och Lill-Axhögarna som bjöd på noll utsikt men ändå en härlig toppkänsla.

DSC_4327Toppen av Stor Axhögen. 1322 möh. Och en fantastiskt utsikt sägs det.

Jag startade ett projekt nyligen, att bestiga alla Funäsfjällens 60 toppar över 1000 meter, inspirerad av bl a Mikaela som driver Mikaelas skidskola. Jag har ingen tidsplan för mitt projekt, ingen bestämd ordning eller om jag ska göra topparna själv eller i sällskap. Det är ett sätt för mig att utmana mig till att besöka olika delar av Funäsfjällens fina fjällvärld.

DSC_4353Följande dagar vandrade jag som dagen kom. Utan egentligt mål utom att få vara just där, i nuet. En till topp hann jag med, Lill-Mittåkläppen. Och många lugna stunder. Nu hemma hos saknad familj och längtar både till nästa ensamvandring och nästa familjedito.

DSC_4351

DSC_4358

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: