Friluftsfrämjandet 125 år

Gratulerar med dagen Sveriges mest friluftsiga organisation. 125 år är en ansenlig ålder. I 125 år har du spridit skid-och friluftslivsglädje till otroligt många människor. Barn, ungdomar och vuxna. Jag minns min egen första kontakt med Mulle. Skogsmulle. Ett snällt troll som tog med mig och mina kompisar på upptäcktsfärd i skogen. Hej kollikock!

Idag är tillgång till skogen och tillgång till friluftslivet ingen självklarhet för många barn. Samtidigt visar forskning att barn som visas ute mer rör på sig mer och är generellt sett friskare.

I Sverige rör inte ens hälften av femteklassarna på sig tillräckligt mycket om dagarna. Längre upp i åldrarna är siffrorna ännu sämre. Samtidigt visar forskning att ökad rörelse har en direkt korrelation med bättre studieresultat. Barn som rör på sig lär sig helt enkelt mer. Ungdomar som är fysiskt aktiva innan ett prov presterar bättre resultat.
Under Friluftsfrämjandets 125 år jubileumsfest i Koppartälten i Hagaparken diskuterades barns behov av rörelse och vistelse i naturen i en paneldebatt ledd av fantastiskt proffsiga Cajsa Rännar som till vardags är chefredaktör för tidningen Friluftsliv. I panelen deltog b la miljöminister Karolina Skog, Maria Hagströmer och Gisela Nyberg, bägge forskare från KI,  Lars Lundström, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet samt representanter från skolvärlden. I publiken fanns kronprinsessparet och spred både kunglig glans och rörelseglädje när de tillsammans med 200 förskolebarn sprang Skogsmulles hinderbana.

Panelen var rörande överens om att barns rörelse och tillgång till natur är en prioriterad fråga. Och att frågan är så stor och viktig att ansvaret inte kan ligga på en enskild instans eller organisation utan måste delas mellan flera.

Delat ansvar betyder att vi alla har ett ansvar. Det betyder att du och jag kan göra insatser också. Både för våra egna barn, men också genom att ta med grannens barn ut, de som kanske inte har en naturlig relation till friluftslivet. Även genom ditt och mitt engagemang i olika föreningar gör vi skillnad. T ex i Friluftsfrämjandet där ditt medlemskap ger fler tillgång till naturen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: