Ett inre äventyr

center-vipassana-meditationDen här bloggen handlar ofta om äventyr. Yttre äventyr i friluftssammanhang. Det här inlägget blir istället om ett inre äventyr, en meditationskurs i tystnad.

Dag noll, på ankomstdagens eftermiddag, lämnade jag ifrån mig mobiltelefon, plånbok och bilnyckel och fick tilldelat en bädd i ett tvåbäddsrum i kvinnornas hus.

Dag ett var första dagen av 10 i tystnad. Ädel tystnad, dvs tystnad i kropp, tal och sinne. Alla former av kommunikation med andra kursdeltagare var förbjuden, vare sig det skedde genom gester, teckenspråk, skrivna lappar.

Dag två var jag hungrig. Två mål mat om dagen och två frukter till tepaus på kvällen är väldigt mycket mindre mat än vad jag är van vid.

Dag tre var jag rastlös och gjorde 300 tåhävningar och mängder av utfallssteg bakom ett träd. Det straffade sig med träningsvärk som inte var förenlig med 10 timmars stillasittande.

Dag fyra tjattrade apan i huvudet mer än någonsin och det kändes passande att middagen bestod av två bananer.

Dag fem längtade jag hem till familjen och ifrågasatte vad jag gjorde där.

Dag sex blev det tyst i huvudet.

Dag sju gick jag färre och långsammare varv i den korta promenadslinga i skogen vi hade att röra oss på än alla tidigare dagar. Träningsstressen var borta.

Dag åtta grät jag.

Dag nio började jag fatta hur meditationstekniken fungerade.

Dag tio fick vi prata med varandra igen.

Dag elva, tidigt på morgonen, avslutades kursen och jag körde hem med ett nyfunnet lugn och en önskan om fler pauser i vardagen.

Kanske skriver jag mer om vad jag upplevde när jag fått smälta det en stund till, eller så får du fråga mig. Jag kan varmt rekommendera Vipassanameditation till alla. Verkligen alla. Och de som minst sannolikt skulle åka är troligen de som skulle behöva det allra mest ❤️.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: