Navigering, bushcraft och tältkunskap med Adventure Academy

Igår träffades alla tjugo elever på Adventure Academy hos Lundhags vid Stora Skuggan på Djurgården. Där fick vi träffa bland annat Lundhags nya marknadschef Caroline Karlström. Vi fick en intressant genomgång av alla de fina detaljerna på Lundhags nya ryggsäckssortiment med modellerna Gnaur och Gneik såväl som klädkollektionen med tekniska såväl som snygga modeller som Makke och Makke Pro. Som avslutning fick vi även en sneakpeak på några riktigt fina plagg som kommer 2019.

Efter lilla julafton då eleverna fick både ryggsäck och byxor från Lundhags gav vi oss av mot Domarudden och träffens utomhusdel. På programmet stod tre workshops där eleverna lärde sig splinta ved, göra upp eld med tändstål och tända eld med bomull, tamponger, näver med mera. De lärde sig även att sätta upp tält i stökiga förhållanden, ventilera tältet och skapa en bra tältmiljö även vid hårt väder, olika tälttyper och deras användningsområden. Och den tredje workshopen, som jag höll i med Filip Malmqvist som sidekick, handlade om navigering där eleverna fick öva på både orienteringskarta och på fjällkarta, ta ut kurs, ta ut koordinater och räkna sina steg på en uppmätt sträcka för att veta hur många dubbelsteg de tar på hundra meter. Alla workshops bidrog med värdefull kunskap inför sommarens äventyr.

På kvällen lagade hela gänget mat tillsammans över öppen eld tillsammans med fantastiska utekocken Elle Nikish från Elles Utemat. Middagen vi lagade var vegansk, till stora delar ekologisk och närproducerad med en exotisk touch av lime, koriander och kokos.

Eleverna gick och la sig efter den sena middagen och trodde att de skulle få sova ostört till morgonens program började med frukost kl 7. Därför blev de något förvånade när ledarna skakade deras tält vid midnatt för nästa övning. En (fiktiv) storm hade dragit in och eleverna ombads snabbt riva tältlägret och navigera sig till ett nytt tältläger via några utmärkta punkter på kartan. Nattorienteringen och lägerflytten blev en succé som trots det något bryska uppvaknandet uppskattades av eleverna som fick praktisk nytta av sina kunskaper från eftermiddagens workshops.

Något sömniga efter få timmars sömn samlades gänget åter till frukost som bestod av fattiga riddare lagade över öppen eld, även idag av grymma Elles Utemat. Efter ännu ett uppbrott med nedtagning av tält så var det dags för orientering på egen hand. De flesta av eleverna gör sina äventyr på egen hand och behöver vara eller bli riktigt vassa på navigering. Nu fick de träna på både en orienteringskarta såväl som en navigeringsövning där förmågan att ta ut och följa en kompasskurs såväl som räkna sina steg sattes på prov.

Onsdagens sista workshop var med Knut Jepsson från Hultafors som visade och lät eleverna prova på olika eggverktyg som knivar och yxor. En lyckad workshop där vi högg, splintade och täljde för glatta livet.

Nästa gång eleverna på Adventure Academy träffas är i Växjö. Då ska vi besöka Outnorth, paddla kajak med Melker Kayaks.

Bilder kommer strax… Under tiden finns bilder på Adventure Academys instakonto @adventure_academy_sweden. Följ!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: