Vinterfjällskurs 2023

Har du drömt om att kunna färdas säkert och bekvämt i fjällen även vintertid? Med vår vinterfjällskurs ger vi dig den grundläggande kunskap och träning du behöver för att genomföra egna vinterfjällturer – oavsett om du siktar på att gå mellan stugor eller att så småningom genomföra en arktisk skidexpedition.

NÄR?
23-26 februari 2023

PRELIMINÄRT PROGRAM

Innan turen träffas vi digitalt för en informations- och frågestund inför helgen. Här kan du passa på att fråga om din sovsäck och liggunderlag är varmt nog och vi parar ihop er i tält och matlag.

Torsdag 

Ankomst till Strandgården i Fjällnäs.
Gemensam middag och genomgång av helgens äventyr. Vi går igenom våra packningar en sista gång och pratar igenom hur pulkan eller ryggsäcken bäst bör packas. Natten mellan torsdag och fredag sover vi i sköna sängar på Pensionat Strandgården.

Fredag

Frukost på Strandgården där vi även gör iordning lunchpaket. Efter frukost ger vi oss av ut på fjället med turskidor ryggsäck och/eller pulka. Vart vi går avgörs av snö och väderläge. Vi skidar i lugnt tempo, njuter av fjället och stannar för att prata vägval, navigering och säkerhet på fjället. Vi hittar en lämplig tältplats och slår läger för natten. 

Lördag

Vi fortsätter med turskidåkning och träning av färdigheter för vinterfjäll. Vi övar på att gräva en nödbivack. Kanske några vill gräva en större bivack och prova på att övernatta i snön? Med rätt kunskap är det härligare än man kan tro!

Under helgen går vi även igenom lavinsäkerhet, köldskador och vad som är bra säkerhetsutrustning på fjällturen. Vi provar olika sorters vindsäckar och går igenom vad som är bra att ha med i första hjälpen kittet.

Söndag 

Vi packar ihop lägret och återvänder till Strandgården där vi äter lunch och sammanfattar våra upplevelser.

VAD INGÅR

– 2 utbildade guider
– 1 natts boende på pensionat Strandgården i Fjällnäs
– 1 middag torsdag kväll
– Frukost fredag och lunchpaket till fredagens tur
– Lunch på söndagen
– Plats i tält (du får gärna ta med ditt eget tält, vi går igenom på för-träffen vad du ska tänka på vid val av vintertält)
– Möjlighet att testa olika typer av friluftsutrustning för vinterfjäll
– Säkerhetsutrustning för vinterfjäll

VAD INGÅR INTE

– Resa till och från Fjällnäs
– Måltider från fredag kväll till söndag frukost samt friluftskök med bränsle (Vi tipsar om bra mat att ta med beroende på ambitionsnivå samt delar in er i kökslag. Vi har även ett par kök för utlåning om du inte har eget)
– Snacks
– Försäkring
– Personlig utrustning: Turskidor och pjäxor, sovsäck och liggunderlag, ryggsäck eller pulka, varma kläder, termos, tallrik och bestick.

Vi hjälper dig gärna att hyra den utrustning du inte har själv.

RESA HIT

Fjällnäs ligger i västra Härjedalen, 60 mil från Stockholm och 30 mil från Hudiksvall. Till Fjällnäs kan du ta dig på olika sätt. Bussen Härjedalingen går direkt från Stockholm (www.harjedalingen.se) och tåg går till Ljusdal varifrån du åker vidare med Länstrafikens buss till Funäsdalen (www.sj.se). Vi hjälper gärna till att koordinera samåkning för er som kör bil.

FÖR VEM? 

Det viktigaste är att du är nyfiken, villig att lära och älskar fjäll! Vinterfjället kan vara tufft och att förflytta sig med ryggsäck eller pulka kan upplevas tungt. Därför är det viktigt att du har bra kondition och ork.

DINA GUIDER

Louise Östberg
– Utbildad Fjälledare enligt svenska Fjällsäkerhetsrådets norm
– Friluftsledarskap GIH

Louise bor i Funäsdalen och jobbar delvis som fjällguide, delvis som lärare i Kvalitetsteknik på Mittuniversitetet samt är rektor på Adventure Academy. Hon har stor erfarenhet av vinterfjället och älskar att lära andra att bli trygga i okända miljöer. Vill du veta mer om Louise så har hon gjort två fina filmer med Volvo och Stories Where I come from:

https://www.youtube.com/watch?v=CpL1ItE8WzM&t=1s

http://whereicomefrom.se/stories/ett-liv-med-aventyr/?fbclid=IwAR3g6QFzfpNgliCbGVO5dxA0vixBZzo7y1_uWZ9TA4VJ2VOURUpVxL8VIK8

Eva Söderström
– Utbildad Fjälledare enligt svenska Fjällsäkerhetsrådets norm
– Wilderness First Responder
– Utbildar Fjälledare i Svenska Fjällklubben samt är NOLS-instruktör

Eva utgår från Sörmland men tillbringar flera månader om året i fjällen med olika utbildningar, guidningar eller egna turer. Hon jobbar med friluftsliv på olika sätt och även med HLR, brand och krishantering och brinner för att lära ut 😉
Eva är även instruktör i Adventure Academy.

Ni hittar mer om Eva på https://www.instagram.com/evasod/
och
https://www.youtube.com/channel/UCm_lPUG1CgRfhUrBT7sWwxw

PRIS
4500 kr
Minimum 6 deltagare krävs för att kursen ska bli av.

BOKA

Boka din plats genom att skicka ett mail till: eva@trettio-2.se
Betala in anmälningsavgiften om 1000 kronor när din plats bekräftats. Betalning sker via bankgiro eller Swish.

Fullständiga bokningsvillkor finns här: https://365vardagsaventyr.wordpress.com/allmanna…/

Frågor? Ring eller maila!

Eva Söderström
Tel 073-6264158
eva@trettio-2.se

Louise Östberg
Tel 070-6332011
louise@365aventyr.se

Nyfiken på hur det var på förra årets kurs? Kolla in bilder på Instagram från helgen eller sparade höjdpunkter (varning för aprilskämt!).


%d bloggare gillar detta: