Funäsfjällen bjuder på mer än ett äventyr om dagen # 343 – # 351

IMG_5532IMG_5504
# 343 – Snöstormslöpning
# 344 – Yinyogaretreat
# 345 – Röstberget till fots
# 346 – Funäsdalsberget på skidor
# 347 – Längdskidor på Funäsdalssjön
# 348 – Snöyoga på toppen
# 349 – Draghund med turskidor
# 350 – Telemarksskidor
# 351 – Skotertur under stjärnorna

IMG_5466
# 343 – Snöstormslöpning
Det snöar i Funäsdalen. Mycket! Det behövs, då snötäcket varit aningen tunt hittills denna säsong. Jag har varit inne hela dagen och packat upp, skruvat upp hyllor och annat som hör till när man flyttar in i nytt hus. Men nu längtar jag ut. Det blir en löprunda. I blåsten och snön. Jag älskar att springa på snö, det är mjukt, det fäster ganska bra och det lyser upp skogen runt omkring. Turen idag gick i mitt nya närområdet. Upp en bit på Funäsdalsberget, bort längs en led som jag tror annars är spårad för skidspår. Idag är det bara fin snöväg. Det snöar kraftigt men jag har bra kläder, stark pannlampa och dessutom glasögon med genomskinligt glas så att jag inte får snö i ögonen. Mina Salomon Fellraiser fäster bra och med små damasker undviker jag snö i skorna och att bli kall. Vardagsäventyr som får mig att lära känna mitt nya närområde. Mörkret, som jag oftast varit rädd för på Lidingö, bekommer mig inte.

# 344 – Yinyogaretreat
Va, är det ett äventyr att gå på yoga och meditationsretreat?! Det tyckte iallafall de andra deltagarna på retreatet så så fick det bli. En skön morgonpromenad genom ett stilla Funäsdalen bort till andra ändan av byn och Strömliden.
yin-yoga-300px

Carina Kristiansson med CKRI Yoga håller en endagsretreat i Funäsdalen och jag har längtat efter att få gå på något sådant. En hel dag där jag får blicka inåt och söka stillhet i kombination med lugn yinyoga där avslappning av hela kroppen är i fokus.

IMG_5471
# 345 – Röstberget till fots
Måndag och första riktiga vardagen för mig och barnen. Maken åkte tillbaka till Stockholm igår kväll så nu är jag och barnen själva till torsdag kväll. Det snöar fortfarande ymnigt men det är inte särskilt kallt. Jag har mycket att göra både med jobb och hemma men vill ändå komma ut en stund medan det är ljust. Det får bli ett enkelt äventyr – att utforska min närmaste skog/berg/längdskidområde – Röstberget. Till fots denna gång innan jag har fått koll på skidor, spår, valla och annat som är nytt för mig. Röstberget ligger mellan Funäsdalen och Ljusnedal. Det finns ett virrvarr av spår och leder, en del historia som päråkern och pilgrimsleden. Området är väl skyltat både med information och vägvisning. Nästa gång jag kommer hit ska jag ha skidor på mig och prova de fina spåren.

IMG_5486IMG_5482
# 346 – Funäsdalsberget på skidor
Vardagsäventyr när det är som bäst innebär att vara med mina barn och göra något äventyrligt tillsammans med dem. Än är det inte bara vardag för oss att åka skidor på vårt nya hemmaberg Funäsdalsberget. Så denna tisdag hämtar jag barnen tidigt från skola och förskola, packar med några kanelbullar i ryggsäcken till mellis och så ger vi oss upp med gondolen till toppen av Funäsdalsberget. Bullarna går åt redan på vägen upp i gondolen och framför oss har vi två timmar härlig skidåkning. Astrid, som för bara några dagar sedan bara klarade barnbacken, åker nu helt själv nerför hela berget. Vi hänger en stund i parken och kollar in sönerna som hoppar på de stora hoppen innan vi ger oss av hemåt igen. Efter en snabb middag drar vi iväg igen, denna gång för att åka skridskor på multiplan nedanför skolan. Jag älskar livet här. Vi är ute, vi är tillsammans och vi har tillgång till en hel massa vardagsäventyr på nära håll.

IMG_5517IMG_5496
# 347 – Längdskidor på Funäsdalssjön
Strålande sol och alla barn är i skolan och på förskolan. Jag jobbar en stund på morgonen från  mitt provisoriska hemmakontor (aka köksbordet) och drar sen ut på längdskidor på Funäsdalssjön. Det är nyspårat och riktigt, riktigt fint. Solen, vintern, spåren, bergen runtomkring. Allt är gnistrande vackert. Jag vill verkligen bli bra på det här med längdskidor och övar flera varv på sjön.

IMG_5519IMG_5521
# 348 – Snöyoga på toppen
Vaknar tidigt, gör en brasa, tar fram yogamattan och gör ett kort yogapass i brasvärmen innan barnen vaknar. Det är så skönt att jag vill fortsätta med yogan senare på dagen. Idag skiner inte solen längre och det blåser ganska mycket. Jag tar Funäsgondolen upp på Funäsdalsberget som går bara några meter från vårt hus och går de sista 500 metrarna från gondolbanan till Utsiktsplatsen – toppen på Funäsdalsberget som ligger 980 meter över havet. På toppen finns en utsiktsplats där utsikten en molnfri dag är bedårande. Idag ligger molnen tätt både under och över mig. Det blåser ganska kraftigt och det är kallt. Min äventyrsplan för idag är att yoga en stund på toppen. Med kraftiga och varma skor och rejäla tumvantar blir det blir knöligare än morgonens yoga framför brasan. Men åh så skönt att sträcka ut där i snön, alldeles ensam på toppen av ett berg. Molnen är bara en fördel, de får mig fokuserad på vad jag gör utan att den bedårande utsikten distraherar mig. Efter yogan dricker jag medhavd te och sitter och bara är en stund innan jag tar Gondolen ner igen. Det gungar betänkligt på väg ner och bara några minuter efter att jag kommit ner stänger de på grund av hård vind.

IMG_5532
# 349 – Draghund med turskidor
Veckans vackraste äventyr var en tur med draghund. Jag fick hänga med Elise med hennes Siberian Huskys Vilda och Vackra på en tur över Funäsdalssjön och in i skogen på väg mot Hållan/Tänndalen. Vi åkte turskidor, och tur var väl det för i nedförsbackarna gick det undan ordentligt när hundarna drog… Skogen är vacker i skymningen och ännu vackrare i roligt sällskap och med fina hundar. Nu är jag ännu mer sugen på att köpa en hund som dessutom kan dra. Tips någon?

IMG_5507
# 350 – Telemarksskidor
Lördag = byskidskola för Astrid på Funäsdalsberget. Jag hänger med och utmanar mig själv lite extra idag och tar telemarksskidorna på istället för mina alpina (randonée) skidor. Det var många år sedan jag var bra på telis. Om jag ens någonsin varit bra… Men det är ju det som är poängen med mitt projekt 365 vardagsäventyr – att utmana mig själv och prova något nytt varje dag i ett helt år. Jag hänger dessutom med Astrid skidskolegrupp idag och hjälper skidlärare Joakim med barnen när de åker i sittliften. Det är ett äventyr om något – att åka sittlift med fyra 4-åringar som inte åkt sittlift förr…
Tyvärr drar det otäckt i ena knät när jag åker telemarksskidor, så utmaningen blir kortvarig och efter lunch byter jag till mina vanliga skidor.

IMG_5539
# 351 – Skotertur under stjärnorna
På söndagar tränar många barn i Funäsdalen Freeride i Ramundberget. Nytt för jag är att även de små barnen som är 4 år och äldre får chansen att åka i en mini-freeride-grupp. Astrid vill förstås hänga med och jag åker gärna med henne. Vilken grej – att se fem 4 och 5 åringar köra offpist, i hopp och små drop en hel förmiddag. Till lunch grillar vi korv i ett störröse i backen och eftermiddagen ägnas åt offpist åkning i fina Ramundberget. Som om det inte var nog äventyrligt för en vanlig söndag så blir vi medtagna på ytterligare ett äventyr på kvällen när min kusin Ola ska hämta en kamin i en stuga i skogen. 4 barn, två vuxna och två skotrar på äventyr långt inne i skogen en stjärnklar kväll. Himlen är helt otroligt vacker och skogen, där träden hänger snötyngda är trolskt härlig. På kvällen somnar alla ovaggade och vi ser fram emot några vardagsdagar i vår nya hemby äventyrliga Funäsdalen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: